Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Premieră la Frick – Portret renascentist al unei femei în colecția de maeștri vechi a muzeului
giovanni battista moroni, portrait of a woman, foto joseph coscia jr

Premieră la Frick – Portret renascentist al unei femei în colecția de maeștri vechi a muzeului

Muzeul Frick tocmai a adăugat un portret renascentist al unei femei la colecția sa de maeștri vechi. „Portrait of a Woman” (cca. 1575), realizat de Giovanni Battista Moroni, este prima astfel de lucrare din acea perioadă aflată în colecția muzeului.

Recunoscut la nivel internațional ca un muzeu și centru de cercetare de prim rang, Frick este celebru pentru remarcabilele sale picturi create de maeștri vechi și pentru exemple deosebite de sculptură și arte decorative europene.

Administratorii averii lui Assadour O. Tavitian, membru al consiliului de administrație care a murit în 2020, au donat lucrarea muzeului după apariția ei în expoziția „Moroni: Bogățiile portretului renascentist” din 2019. Este de asemenea prima lucrare a artistului care intră în colecția permanentă a Frick.

Identitatea subiectului picturii s-a pierdut în timp, dar, pe baza ținutei sale, cu gulerul cu volane și brocart argintiu, se pare că a fost o aristocrată. Este o lucrare obișnuită pentru acea perioadă, care nu poartă amprenta unui portret feminin tradițional pictat pentru logodnă, logodnă sau o casă nouă. Femeia are de asemenea o privire îndrăzneață, într-un mod care nu este des întâlnit în portretele femeilor din Renaștere.

Acesta este unul dintre cele 15 portrete de femei care au fost realizate de artist, din cele 125 de lucrări existente în acest gen.

Achiziții recente ale Frick Collection

În prezent, Frick Collection este închis pentru lucrări de extindere, astfel că tabloul va fi expus începând din 12 ianuarie în spațiul temporar al muzeului, în clădirea Breuer, fosta casă a Whitney Museum of American Art.

Ultimul an în care a adăugat mai mult de o lucrare la colecția sa a fost 2015, când a achiziționat nouă piese de porțelan și un portret al lui Francis Cotes. În 2021, Alexis Gregory a făcut cadou un ceas muzical James Cox (cca. 1765-72), în timp ce, în 2020, Kathleen Feldstein a donat lucrarea „Peisaj cu fermă” (cca. 1628), de Salomon van Ruysdael.

În 2018, cea mai mare achiziție făcută de muzeu din ultimele decenii, un portret în mărime naturală al prințului Camillo Borghese realizat de artistul francez François Gérard, era cât pe ce să eșueze după ce Italia a încercat să anuleze permisul de export al lucrării.

Foto (c) Frick Collection/ Joseph Coscia Jr.