Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Premierul grec face un nou apel ca sculpturile ce au făcut parte din Partenon să fie returnate de la British Museum
parthenon,temple,on,a,sinset.,acropolis,in,athens,,greece.,the

Premierul grec face un nou apel ca sculpturile ce au făcut parte din Partenon să fie returnate de la British Museum

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut apel la Marea Britanie să returneze sculpturile ce au aparţinut de Partenon şi care în prezent sunt expuse la British Museum, informează news.gtp.gr.

Şeful Executivului elen a vorbit vineri, la Paris, în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca a 75-a aniversare a UNESCO. Atunci, a subliniat că respectivele opere fac parte din patrimoniul mondial şi sunt o verigă între grecii modern şi strămoşii lor.

Mare parte din colecţia de scupturi poate fi admirată la muzeul de pe Acropole, la mică distanţă de Partenon.

“Cât timp o parte din această colecţie rămâne exilată în Londra, impactul capodoperelor nu poate fi complet. Acesta este motivul pentru care cred că sculpturile din Londra trebuie aduse alături de majoritatea celor din Atena”, a subliniat acesta. Potrivit politicianului grec,]n acest dosar este nevoie de un dialog bazat pe bunăcredinţă, între Londra şi Atena.

Demers susţinut de UNESCO

La finalul lunii septembrie, un consiliu consultativ al UNESCO a transmis o recomandare către British Museum, în care face apel către instituţia de cultură să îşi revizuiască viziunea asupra statuilor din Partenon – care s-au aflat în posesia muzeului londonez de la începutul secolului XIX – şi ele să fie restituite Greciei.

Potrivit ministrului grec al Culturii, Lina Mendoni, comitetul interguvernamental al UNESCO ce se ocupă cu returnarea bunurilor de patrimoniu s-a reunit recent la Paris, iar recomandarea lor citează “condiţiile improprii de expunere la British Museum”, relata, la acea vreme, artnews.com. Oficialul grec a vorbit, de asemenea, într-un interviu, despre dreptul Greciei de a cere ca aceste opere să fie returnate în locul în care ele au fost create.

În august, ploile abundente din Londra au deteriorat o parte din galeriile dedicate artei elene din British Museum şi au creat îngrijorări privind starea sculpturilor ce au fost luate din Partenon de Lord Elgin, în 1801.

Într-o declaraţie publicată online şi citată de artnews.com, reprezentanţii British Museum au spus că “sculpturile expuse la Londra aduc un mare beneficiu public, fiind parte din colecţia de artă din lumea întreagă”.