Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Premoniția unei catastrofe”, la Arbor.art.room
nadia pronina, expozitie, arbor

„Premoniția unei catastrofe”, la Arbor.art.room

Expoziția „Premoniția unei catastrofe” cu lucrări de Nadia Pronina, îngrijită de Ana Daniela Sultana, face parte din programul expozițional al Asociației pentru cultură și arte Arbor din 2023, intitulat „Window to Europe”, dedicat artiștilor originari din Republica Moldova.

Ea va fi vernisată pe 5 octombrie, la ora 17:00, la Arbor.art.room din București.

Născută în 1956, la Kiev, Nadia Pronina a crescut încurajată de părinți să urmeze un parcurs artistic. În copilărie, familia sa a fost transferată la Chișinău, astfel că a studiat la școli de artă atât din Kiev, cât și din Chișinău. În 1983, a absolvit Academia de Artă Industrială Stroganov din Moscova, secția de Artă pe sticlă. După finalizarea studiilor, a revenit la Chișinău, unde a activat în diferite domenii, de la artă aplicată și vitralii, la grafică de carte. A predat desen și pictură la Institutul de Arte din Chișinău, la catedra de Grafică. În 2012, a câștigat premiului întâi al Bienalei Internaționale din Forli (Italia), iar un an mai târziu s-a mutat la Kiev. În prezent, se dedică picturii și trăiește în Franța, țara în care s-a refugiat odată cu începerea războiului din Ucraina.

În expoziția de la București, artista oferă „premoniția unei catastrofe”. Un cutremurător solo show, prezintă o serie de lucrări de pictură și animație video pe care Nadia Pronina le-a realizat chiar înainte de invazia rusă fiind, totodată, și singurele pe care le-a luat cu ea când a părăsit meleagurile natale. Expoziția va rămâne deschisă până pe 5 noiembrie.