Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Romanian Design Week #11 în avanpremieră/ galerie foto
romanian design week

Romanian Design Week #11 în avanpremieră/ galerie foto

Piaţa Amzei devine, din 12 mai şi până pe 28 mai, centrul cultural ce conectează industriile creative, la Romanian Design Week, festival cu tema „Connections”.

Vor fi expuse mai mult de 160 de proiecte de arhitectură și design, în timp ce alte 100 de evenimente vor avea loc în tot Bucureștiul pe parcursul celei de-a 11-a ediții a festivalului.

Piața Amzei – reintegrată în circuitul urban

rdw4

Lucrări din șase specializări diferite, de la arhitectură la design interior, design grafic, design de produs, ilustrație și modă, vor fi prezentate publicului larg, care va avea acces liber în expoziție.

Proiectele prezentate în cadrul RDW Exhibition au fost selectate atât de curatori români de renume, cât și de specialiști de talie internațională, dintr-un total de peste 400 de lucrări înscrise în call-ul inițial de proiecte.

rdw3

În cadrul expoziției, care anul acesta se desfășoară pe două etaje, vizitatorii vor putea să se inspire pentru propriile amenajări din categoria de design interior, dar și să vadă obiecte cu un design spectaculos, printre care pantofi printați 3D, obiecte realizate din materiale reciclate sau articole vestimentare realizate cu multă preocupare pentru sustenabilitate.

rdw2

„Arta plastică și design, până anul trecut, nu prea s-au regăsit între finanțările Ministerului Culturii. Începând de anul trecut, suntem parteneri. Încurajăm tot ce înseamnă spectrul artistic și cultural pentru că asta este menirea Ministerului Culturii. Fără noi, ar fi greu, fără autoritățile locale și sponsori ar fi aproape imposibil. Îi îndemn mai ales pe cei din zona privată să investească în artă, în cultură, pentru că aparent nu se întoarce nimic în bilanț la sfârșitul anului, dar dividendele sunt mult mai importante chiar dacă vin ceva mai târziu. Este un sezon plin de evenimente, vă invit să urmăriți tot calendarul de evenimente, să fiți peste tot, pentru că asta ne sporește sufletul și ne face mai buni unii cu alții și ne face națiune”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la vernisajul RDW Exhibition.

Andrei Borțun, fondator al proiectului, a amintit de cei care au organizat această ediție, care fac parte din program: comunitatea RDW și The Institute, sute de organizații, parte a breslelor designului, arhitecturii sau urbanismului. „Ediția de anul acesta își propune să fie un exercițiu de revitalizare a pieței și un studiu de caz care să demonstreze cât de mare este potențialul acestui spațiu pentru oraș și pentru locuitorii săi deopotrivă”, a spus Borțun.

rdw5

Experiența din Piața Amzei este completată și de alte formate importante ale #RDW2023: Young Design powered by Diploma, care propune perspectiva noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, într-o expoziție multidisciplinară, RDW Social, programul de socializare din cadrul festivalului, RDW Market este galeria de design din Piața Amzei, Creative Corner – expoziția Circular Catalysts, care este rezultatul colaborării între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie.

Peste 100 de evenimente se vor desfășura în Capitală, ca parte din programul RDW Design GO! Acestea sunt organizate în jurul a patru Design Districts din București: Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei și Cartierul Creativ.

young design

Noaptea Studiourilor de Arhitectură, un format original Romanian Design Week, va avea loc joi, 25 mai. Timp de o seară, 17 studiouri de arhitectură din București își deschid birourile și spațiile de lucru pentru colegi, prieteni și public.

La ediția de anul acesta a Romanian Design Week accesul este gratuit.

Romanian Design Week poate fi vizitat de luni până vineri, în intervalul orar 12:00 – 22:00, iar în weekend între orele 10:00 și 22:00.

RDW este parte din circuitul oficial Noaptea Muzeelor din 13 mai, când expoziția din Piața Amzei va putea fi vizitată în program prelungit, până la miezul nopții.

Credit foto: curatorial.ro