Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prim-ministrul britanic Sunak exclude returnarea sculpturilor din Partenon
british museum partenon

Prim-ministrul britanic Sunak exclude returnarea sculpturilor din Partenon

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că nu există planuri de returnare în Grecia a sculpturilor din Partenon aflate la British Museum, colecția fiind finanțată de contribuabili și protejată prin lege.

El menține astfel angajamentele luate de predecesorii săi Liz Truss și Boris Johnson de a proteja comorile de la Londra, completând că aceste artefacte reprezintă un „bun imens” pentru Marea Britanie.

În ciuda unei campanii pentru returnarea sculpturilor la Atena și a discuțiilor dintre oficialii din Marea Britanie și Grecia cu privire la această idee, Sunak a tratat problema ca neimportantă în timp ce se îndrepta spre un important summit din California privind apărarea și securitatea.

„Marea Britanie a avut grijă de marmurele Elgin timp de generații”, a declarat Sunak citat de The Guardian. „Galeriile și muzeele noastre sunt finanțate de contribuabili, deoarece reprezintă un bun imens pentru această țară. Împărtășim comorile lor cu lumea, iar lumea vine în Marea Britanie pentru a le vedea. Colecția British Museum este protejată prin lege și nu avem niciun plan de a o schimba”.

În timp ce deciziile privind îngrijirea și gestionarea colecțiilor specifice sunt tratate ca o chestiune care ține de British Museum, Downing Street consideră că un împrumut pe termen lung nu ar fi în ton cu poziția guvernului.

Sculpturile din Partenon, la Londra începând cu 1816

British Museum refuză de decenii să returneze colecția mare de sculpturi ale Partenonului, cunoscută și sub numele de Elgin Marbles, care a fost o parte centrală a muzeului începând din 1816. Ele sunt expuse aici din 1832. UNESCO a îndemnat Regatul Unit și Grecia să ajungă la o înțelegere.

Sculpturile au fost scoase din templul Partenonului din Atena la începutul secolului al XIX-lea de lordul Elgin, soldat și diplomat britanic. Ele au fost apoi cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în British Museum. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. La Muzeul Acropole, în urmă cu mai bine de zece ani, a fost construită Galeria Partenonului pentru a găzdui sculpturile. Astăzi, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor deținute la British Museum și în alte muzee străine.

Luna aceasta, Vaticanul și Grecia au finalizat acordul pentru returnarea a trei fragmente de sculptură din Partenon care se aflau în colecția Muzeelor Vaticanului de două secole, acesta fiind cel mai recent caz în care un muzeu occidental cedează în fața cererilor de restituire. Vaticanul a calificat restituirea drept o „donație” ecumenică către arhiepiscopul creștin ortodox al Atenei și al întregii Grecii, și nu neapărat un transfer de la stat la stat.