Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grecia respinge posibilitatea unui împrumut de artefacte cu Regatul Unit
partenon, sculpturi, british museum

Grecia respinge posibilitatea unui împrumut de artefacte cu Regatul Unit

Ministerul elen al Culturii a transmis că renunță la posibilitatea încheierii oricărui acord cu British Museum care confirmă că Regatul Unit este proprietar al sculpturilor din marmură de la Partenon.

Anunțul făcut de instituție a venit la câteva zile după ce British Museum a confirmat că au loc discuții între cele două părți privind artefactele sustrase din Grecia la începutul anilor 1800.

Sculpturile au fost scoase din templul Partenonului din Atena la începutul secolului al XIX-lea de lordul Elgin, soldat și diplomat britanic. Ele au fost apoi cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în British Museum. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. La Muzeul Acropole, în urmă cu mai bine de zece ani, a fost construită Galeria Partenonului pentru a găzdui sculpturile. Astăzi, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor deținute la British Museum și în alte muzee străine.