Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție de grup a comunității Romanian Collage Collective
dreaming collages

Prima expoziție de grup a comunității Romanian Collage Collective

Prima expoziție de grup a comunității Romanian Collage Collective, intitulată „Dreaming in Collages”, reunește mai mult de 30 de artiști care realizează colaje.

„Dreaming in Collages” va debuta la 9 februarie, ora 19:00, la RAM – Romanian Art Movement, spațiu aflat la adresa Bld.Regina Elisabeta 37. Vernisajul va combina arta vizuală cu muzica și performance-ul.

Dada și Suprarealism cu nuanță contemporană

Conceptul artistic amintește de curentele Dada și Suprarealism, dar cu o nuanță contemporană, se arată în prezentarea expoziției. Asemenea manifestului Dada, apărut la începutul secolului al XX-lea ca o reacție împotriva normelor și raționalității de la acea vreme, acest concept îmbrățișează haosul și spontaneitatea ca elemente-cheie ale expresiei artistice. Colajele implică îmbinarea elementelor disparate pentru a crea un întreg coerent. Limbajul vizual al colajelor, cu juxtapunerea imaginilor și a ideilor aparent fără legătură, reflectă abordarea dadaistă față de artă.

Romanian Collage Collective este o comunitate de artiști români din țară și străinătate și își propune să readucă în atenție colajul și libertatea lui de manifestare. Comunitatea a apărut din dorința de a promova arta colajului și a recâștiga importanța de care se bucura colajul la începutul sec XX datorită artiștilor precum Pablo Picasso, George Braque, Henri Matisse și Ion Bârlădeanu; de a promova artiștii de colaje români și de a se conecta cu alte comunități internaționale; de a crea o dinamică de schimb de experiență, tehnici și abordări între artiștii din comunitate și de a organiza expoziții colective și ateliere de colaje.

Invitați speciali la vernisaj

Un performance susținut de de Vlad Benescu si Alexandra Mihaela Dancs și un concert Truthday și Cristiana Dicianu sunt incluse programului vernisajului.

Performance-ul va începe la ora 20:30. Cei doi artiști sunt actori, dansatori și jongleori și vor interveni la vernisaj cu fragmente din spectacolele lor artistice și momente noi. Colajul performativ semnat de Alexandra Mihaela Dancs și Vlad Benescu este alcătuit din momente care aparțin spectacolelor „Luați de VAL…s”, „Somatic Freaks”, „În căutarea dansului” (solo-Alexandra) și din momente în care sunt folosite abilități de circ, practici personale și momente nou create.

Concertul grupului Truthday, alături de solista Cristiana Dicianu, va începe la ora 21:30. Ei cântă drum & bass cu influențe UK garage, dubstep, techno și house melodic.

În 2021, au lansat primul lor single, „The World”, căruia i-au urmat piese ca „Let It Go”, „Speed Of Sound”, „All We Have Is Now”, „Highest”. Cel mai recent material al lor este mixul „For Real People”, o călătorie dreamy, uplifting și, totodată, de auto-motivație, cu influențe pop, electro și drum&bass.

Expoziția de grup a Romanian Collage Collective va fi deschisă publicului până la 9 martie.