Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima monografie Bob Dylan analizează 60 de ani de picturi și sculpturi „exploratorii” ale cantautorului
bob dylan, endless highway 2, (2015 16)

Prima monografie Bob Dylan analizează 60 de ani de picturi și sculpturi „exploratorii” ale cantautorului

Prima monografie a lui Bob Dylan, cantautor laureat cu Nobel pentru Literatură în urmă cu șapte ani, analizează șase decenii de picturi și sculpturi „exploratorii” ale artistului. „Retrospectrum” reunește mai mult de 100 de lucrări de artă create de Dylan.

În ultimii ani, muzicianul care continuă să producă albume și să susțină concerte a atras atenția și cu ampla expoziție itinerantă „Retrospectrum”.

Lansată pentru a coincide cu debutul european al expoziției, la MAXXI din Roma, cartea omonimă reunește mai mult de 100 de lucrări de artă create de Dylan în ultimele șase decenii. Aceasta include schițele sale timpurii cu cerneală, colaje serigrafice, sculpturi din fier și picturi acrilice – toate punând în evidență ochiul său pentru detalii obsedante din cotidian.

Dintre lucrările din carte lipsește autoportretul timpuriu și cel mai vizibil al lui Dylan, imprimat pe coperta albumului „Self Portrait” din 1970, care a fost respins de critici. Lucrările lui de la maturitate surprind în culori pământii scene din viața sa pe drumuri și din călătoriile sale în New Orleans și Asia. Pe de altă parte, cea mai recentă serie de picturi a lui, „Deep Focus”, este inspirată din scene de film.

Dylan, un observator atent

„Lucrările de artă vizuală ale lui Dylan sunt o mărturie a amplorii și profunzimii sale creative”, a declarat pentru news.artnet.com Shai Baitel, directorul artistic al Muzeului de Artă Modernă din Shanghai, care a editat volumul.

În opinia lui Baitel, „Dylan este un observator atent, un istoric, care surprinde un moment în toate dimensiunile și semnificațiile sale”.

Bob Dylan însuși nu a fost foarte deschis cu privire la arta sa vizuală, dar citatele care apar în „Retrospectrum” oferă o perspectivă spre modul în care chiar și cea mai spontană schiță a sa i-a „purificat experiența ochiului”.

„Să văd multe dintre lucrările mele la mulți ani după ce le-am terminat este o experiență fascinantă”, a spus el. „Nu le asociez cu adevărat cu un anumit moment, loc sau stare de spirit, ci le privesc ca parte a unui arc lung; o continuare a modului în care mergem înainte în lume și a modului în care percepțiile noastre sunt modelate și modificate de viață”.

Foto: Bob Dylan, „Endless Highway 2” (2015 – 2016)