Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima retrospectivă majoră Tamara de Lempicka în SUA
tamara de lempicka

Prima retrospectivă majoră Tamara de Lempicka în SUA

Artista poloneză Tamara de Lempicka, deschizătoare de drumuri, ale cărei lucrări Art Deco se află în colecţiile unor artiste precum Madonna şi Barbra Streisand, va beneficia în sfârşit de o retrospectivă majoră în Statele Unite.

Muzeul de Young din San Francisco va deschide în toamnă prima retrospectivă din America de Nord.

„Tamara de Lempicka” va reuni capodoperele sale ultramoderne (Centrul Pompidou, de exemplu, va împrumuta întreaga sa colecție Lempicka), explorând în același timp procesul său de design mai puțin cunoscut și complexitatea biografiei sale.

După ce va fi prezentată la San Francisco, expoziția va călători la Museum of Fine Arts Houston în primăvara anului 2025.

„Scopul principal este de a oferi o înțelegere mai tridimensională a lui Lempicka”, a spus Furio Rinaldi, co-curatorul expoziției. „Am vrut să oferim un portret unitar al acestei artiste incredibile, într-un mod mai complex și mai stratificat – și nu doar ca o fată de poster pentru Art Deco”.

Expoziția va fi organizată cronologic pentru a surprinde diferitele identități care au însoțit evoluția lui Lempicka ca pictoriţă. Când a apărut pentru prima dată în saloanele pariziene, în anii 1920, artista își semna lucrările Łempitzky, folosind delimitarea masculină a numelui ei de familie (sau, de fapt, a soțului ei de atunci). La expoziția personală din 1925 de la Milano, a trecut la pseudonimul Lempitzka, dezvăluindu-și pentru prima dată identitatea feminină.

Retrospectiva organizată la de Young se alătură unui muzical și unui documentar care urmează să celebreze viața ei, în timp ce artista continuă să fie prezentă la licitații (portretul ei din 1932 al lui Marjorie Ferry a stabilit un record când a fost vândut cu 21,1 milioane de dolari în 2020) și în cultura pop (actualul turneu „Celebration” al Madonnei îi aduce un omagiu lui Lempicka). Este o moștenire durabilă care se potrivește unei femei care s-a meșteșugit pe sine în propria imagine.

Credit foto: „Young Woman in Green”, Tamara de Lempicka, Centre Pompidou