Procesul privind proprietatea asupra primului NFT din istorie, respins
O instanță din New York a respins procesul privind dreptul de proprietate asupra „primului NFT din lume” vândut cu 1,5 milioane de dolari la Sotheby’s, acesta fiind unul dintre primele din SUA care examinează modul în care tehnologia blockchain afectează proprietatea asupra artei digitale.
„Quantum” a fost emis de Kevin McCoy în mai 2014, înainte ca Ethereum să fie lansat sau ca termenul NFT (non-fungible token) să fie introdus. NFT-ul a fost apoi vândut la Sotheby’s pentru 1,5 milioane de dolari, în iunie 2021.
În februarie anul trecut, atât McCoy, cât și casa de licitații au fost dați în judecată de o companie canadiană numită Free Holdings, care pretindea că este proprietarul de drept al „Quantum”. Compania a afirmat că a obținut drepturile asupra operei la șapte ani de la crearea acesteia, după ce McCoy a lăsat să expire dreptul de proprietate.
Problema a ajuns la un punct critic deoarece Kevin McCoy a creat „Quantum” folosind NameCoin, un software de tip blockchain inspirat din codul Bitcoin, care îi cerea artistului să își reînnoiască drepturile de proprietate aproximativ la fiecare 250 de zile. Însă McCoy nu a reușit să facă acest lucru, iar NFT-ul a rămas efectiv latent până când a fost anunțată licitația organizată de Sotheby’s.
Înaintea vânzării, Free Holdings a creat un nou NFT, folosind același spațiu de nume pe care McCoy îl folosise cu șapte ani înainte și duplicând metadatele originale ale lui McCoy. Free Holdings a pretins apoi că este proprietarul „primului NFT din istorie” și a încercat să îl contacteze pe McCoy printr-o serie de tweet-uri, care au escaladat în ostilitate.
După licitația din 10 iunie 2021, când NFT-ul a fost cumpărat de Alex Amsel, compania Free Holdings a contactat Sotheby’s pentru a atrage atenția că explicația din catalog pentru „Quantum” era „inexactă și înșelătoare, deoarece înregistrarea Namecoin nu fusese «arsă», ci era încă activă și controlată de Free Holdings”. În plângerea sa, Free Holdings a acuzat Sotheby’s și McCoy de calomnie și denigrare comercială.
Respingând cazul, judecătorul James Cott din New York a constatat că Free Holdings nu a reușit să își stabilească pretențiile de proprietate și prejudiciu. Cott a concluzionat: „Free Holdings nu a demonstrat nimic mai mult decât o încercare de a exploata problema proprietății în domeniul NFT încă în dezvooltare pentru a revendica profitul unui artist legitim”.