Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiectul fotografic colaborativ „Suprapuneri”, în patru galerii din București
expozitie, suprapuneri, curatorial

Proiectul fotografic colaborativ „Suprapuneri”, în patru galerii din București

Proiectul fotografic colaborativ „Suprapuneri”, inițiat, coordonat și curatoriat de artistul vizual Răzvan Neagoe, va fi prezentat în patru spații din București începând cu 27 septembrie.

Experiment fotografic

„Suprapuneri” pornește de la premisele unui experiment care are în centrul lui tehnica dublei expuneri: un fotograf este invitat să „consume” un film prestabilit, pe care să îl trimită mai departe altui fotograf, care să construiască compozițional peste filmul expus cu imaginile latente ale primului.

Acest experiment s-a derulat pe o perioadăde trei luni, pelicula fotografică corespondând între spații și locuri diverse ca Spania, Marea Britanie și varii regiuni din România. Actul artistic propus în proiectul „Suprapuneri” reprezintă o meditație despre identificarea unei comunități în care fotografia pe film este încă centrală ca demers sau despre felul în care, artiști atât de diferiți pot colabora pentru a evidenția posibilitățile specifice ale așa zisului desen-cu-lumină.

„Pornind de la idea că fotografia este locul de întâlnire al unor concepte cu realul, am gândit o serie de dialoguri / convorbiri între artiști, ghidate de tehnica fotografică în sine. Experimentul de acest tip oferă o perspectivă diferită asupra propriilor teme și căutări prin juxtapunerea cu cele ale celorlalți artiști implicați în proiect, formulând în felul acesta viziuni noi asupra unor teme vechi sau deja explorate de fiecare până în acest moment. Acesta poate fi punctul în care iau naștere alte concepte și alte reprezentări”, spune într-un comunicat Răzvan Neagoe.

15 artiști implicați în proiect

„Suprapuneri” este o expoziție colaborativă între artiștii: Răzvan Neagoe, Mircea Modreanu, Horațiu Lipot, Claudia Retegan, Andreea Elena Teleagă, Ștefan Dinu, Irina Dora Dumitrașcu, Alexandru Maxim, Sabina Suru, Mihai Zgondoiu, Mircea Sorin Albuțiu, Justinian Scărlătescu, Andrei Fărcășanu, Olimpiu Bandalac și Sandu-MileaLucian.

„Suprapuneri” este o expoziție experiment, iar faptul că aceasta va avea loc în patru spații din oraș, luând înfățișări distincte, lucrările fiind diferite de la o galerie la alta, plasează proiectul într-o sferă experimentală elaborând asupra multiplicității și complexității expoziționale, spune Claudia Retegan, fondator 2/3 Galeria. „Un alt aspect la fel de interesant provine din demersul colaborativ, singularitatea autoricească fiind înlocuită de un dublu co-autoriat pentru fiecare lucrare”, adaugă ea.

Expoziția „Suprapuneri” va fi prezentată la:

E T A J artist-run space / Str. George Enescu nr. 43, București / perioada 27.09.2022 – 01.10.2022

Atelier 030202 / Str. Sfânta Vineri nr. 11, București / perioada 28.09.2022 – 16.10.2022

2/3 galeria / Str. Franceză nr. 4, București / perioada 29/9/2022 – 21/10/2022

Carol 53 / B-dul Carol I, nr. 53, București / perioada 30.09.2022 – 10.10.2022

În perioada 30 septembrie – 02 octombrie 2022, toate spațiile care vor expune „Suprapuneri” vor face parte din programul Noptea Albă a Galeriilor 2022.