Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Pulsatilla”, nouă expoziție de pictură la Scemtovici & Benowitz Gallery
daniela vîrlan

„Pulsatilla”, nouă expoziție de pictură la Scemtovici & Benowitz Gallery

O nouă expoziție de pictură va fi deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery din București în seara de 24 noiembrie. „Pulsatilla”, cu lucrări de Daniela Vîrlan, va putea fi vizitată până la sfârșitul anului 2023.

„Daniela Vîrlan abordează o direcție nouă în practica sa artistică și, chiar dacă temele picturilor sunt inedite, recunoaștem elemente specifice creației anterioare a artistei”, spune curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu. „Artista ilustrează o lume fabuloasă, compusă din fragmente de basme izvorâte din vise cu putti, aripi și ființe înaripate, flăcări, plante și sugestii de ce vrem noi, elemente abstracte, pulsatille picurătoare situate între lumile de aici și de acolo, din sine și din cuprinsul orizonturilor”.

Despre Daniela Vîrlan

Daniela Vîrlan (n. 1987, București), absolventă a Universității Naṭionale de Arte București, secția Grafică, trăieṣte ṣi lucrează în București. În 2008, a beneficiat de o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arte din Roma, iar în 2017, a fost finalistă a Bursei de pictură „Teodor Moraru”. Din 2015 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala de Grafică.

Lucrează cu precădere în ulei pe pânză, acuarelă ṣi tuṣ pe hârtie. Preluând elemente din realitate sau simboluri din conṣtiinṭa umană universală, artista construieṣte relaṭii sinergice, simbiotice sau antagonice între elementele care-i populează universul artistic. Elementele sunt angrenate într-o continuă relaṭionare unele cu altele generând dinamică simbolică. Formele aparent spontane, dar cu trimiteri la realităṭi elaborate dezvăluie un continuu imprevizibil, un flux de asocieri ṣi învecinări surprinzătoare: îngeri, păsări, Madone, monṣtri, figuri(ne) prinse în browniene mișcări. A avut trei expoziții personale în București: 2020 – Arcana Majora, 1001 Arte; 2019 – O lume în Oglinda Apei, ALERT Studio Artist-run Space; 2014 – Amor Fati, Galeria IX.
A participat la mai multe expoziții de grup în Capitală, inclusiv la Scemtovici & Benowitz Gallery („Contemporary Drawing in Romania”, 2023), Salonul de Grafică Românească (2021, 2022) și Art Safari (2021).