Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Queer Rhapsody – Instalație de Vasile Mureșan Murivale, la Cazul 101
vasile muresan murivale, cazul 101, curatorial

Queer Rhapsody – Instalație de Vasile Mureșan Murivale, la Cazul 101

Vasile Mureșan Murivale expune pentru prima dată în spațiul Cazul 101 de la Atelierele Malmaison. Sub numele „Queer Rhapsody”, el prezintă o instalație formată din 140 de piese, realizată în 2017.

Expoziția, deschisă pe 8 septembrie, poate fi vizitată până pe 1 octombrie.

Instalația „Queer Rhapsody” face parte din seria de lucrări „Istorii uitate” , în care artistul alcătuiește un portret colectiv al comunității LGBTQ+ locale, dar și portrete ale unor personalități care au constribuit la formarea societății contemporane.

Cine este Vasile Mureșan Murivale

În mai mult de 40 de ani de activitate, Vasile Mureșan Murivale a creat mii de lucrări, în diverse tehnici, cu diverse materiale.

Militant și apărător al drepturilor omului încă de la finalul anilor 1990, când exprimarea orientării sexuale – alta decât cea normativă – era interzisă prin lege (articolul 200 fiind abrogat în 2001), Murivale a inspirat numeroși artiști să se exprime liber. Totuși, acțiunile și opiniile lui au făcut să fie marginalizat de comunitatea artistică.

S-a retras în atelierul său din zona Pieței Unirii, aproape de o parcare destinată autocarelor cu imigranți din Republica Moldova, care devine periodic loc de creație pentru Murivale.

Vasile Mureșan Murivale (n. 1957, Arcalia, jud. Bistrița-Năsăud) a expus în diverse galerii și muzee din țară și străinătate, printre care Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Galeria L’Entrepot (Monaco) și Galeria Nicodim.

Credit foto: curatorial.ro