Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Raluca Popa, la galeria Gaep – Desene prin binoclu și un obiect bazat pe un sistem optic de camuflare
raluca popa, gaep

Raluca Popa, la galeria Gaep – Desene prin binoclu și un obiect bazat pe un sistem optic de camuflare

Desene prin binoclu, fotografii cu intervenții transferate pe diapozitiv și un obiect bazat pe un sistem optic de camuflare fac parte din a doua expoziție personală a artistei Raluca Popa, româncă stabilită la Berlin, care va fi vernisată la galeria bucureșteană Gaep pe 9 iunie și va putea fi vizitată aici până pe 29 iulie.

Expoziția, curatoriată de Mihaela Chiriac, aduce laolaltă lucrări noi și mai vechi ale artistei. Unele dintre acestea vor fi prezentate în premieră.

„Popa culege materiale – imagini, idei, texte, ale ei sau de la alții – și le împletește în noi forme și configurații. Chiar și propriile ei lucrări pot fi asemenea materiale, până când decide cum să le refolosească, recitească, rescrie”, spune curatoarea, co-fondatoare a spațiului expozițional Stations din Berlin-Kreuzberg.

Colecție de fraze și povestiri scurte

Noțiuni legate de vizibilitate, lizibilitate și privire mediată sunt câteva dintre preocupările Ralucăi Popa în această expoziție desfășurată pe ambele etaje ale galeriei. Ea include, de pildă, o lucrare construită după prototipul Rochester Cloak – un sistem optic de camuflare constând în patru lentile de mărimi diferite așezate la o anumită distanță, astfel încât un obiect plasat într-un punct specific între cele două lentile centrale pare să dispară în mod „magic”. Privitorii sunt invitați să se poziționeze într-un anumit punct în spațiul expozițional și să observe dispariția unui fragment din volumul de poezie „Love Songs”, de Seda Mimaroğlu.

Privirea mediată de lentile se regăsește și în „Binocular Drawings”, o serie de peisaje desenate în cărbune, en plein air. „Privit prin binoclu, peisajul natural este exemplificat în cinci variațiuni de forme verticale și orizontale ce rezultă din dinamica ochi-minte-mână”, explică Mihaela Chiriac.

gaep raluca popa binocular drawing 1

Raluca Popa, „Binocular Drawing 1”, din seria „Binocular Drawings”, 2013, cărbune pe hârtie, A4; foto: Raluca Popa; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

Printre lucrările din expoziție se numără „History”, un slide show cu 80 de fotografii ale dealului artificial Teufelsberg din Berlin, realizate din aproximativ același unghi panoramic pe parcursul a patru ani. Pe unele fotografii, artista a intervenit pictând de mână copaci precum cei din picturile lui Cézanne.

Un asemenea gest de apropriere indică un act fundamental în practica Ralucăi Popa: cel de relectură și rescriere. „Îmi privesc lucrările drept o colecție de fraze și povestiri scurte”, spune ea în propriul artist statement. „Lucrez adesea cu material deja existent. Îmi place să cred că referințele mele, precum o imagine, un text scris, imaginile în mișcare sau arhiva personală, au o calitate documentară implicită, încorporând un adevăr dincolo de înfățișarea și motivația lor subiective. Uneori, acest aspect primar nu este la îndemână, dacă lucrez, de exemplu, cu titlul unei cărți sau cu o arhivă personală de lucrări școlare. Lucrez spre a recunoaște acest aspect, spre clarificare. Apoi, continuu prin a reasambla materialul în forme expresive ce sunt trimise înapoi în sfera publică”.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 9 iunie, de la ora 18:00, la galeria Gaep, pe strada Plantelor 50.

Scurtă biografie Raluca Popa

Raluca Popa (n. 1979) trăiește și lucrează în Berlin. A absolvit masterul în Arte Plastice la Byam Shaw, Central Saint Martins, University of the Arts London (2011), după studii de licență la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (2003).

Printre expozițiile recente se numără „Time Lines” (expoziție online, gaepgallery.com, 2022), „22 Women Artists” (Stations, Berlin, 2022), „Goodbye, Sarotti!” (Soft Power Project Space, Berlin, 2021), „Abecedar 2012” (Ultima Arhivă & Tranzit București, 2020), „Viral Self-Portraits” (expoziție online, MG+MSUM, Ljubljana, 2020), „How to Disappear” (expoziție personală, Gaep, București, 2019), „Artistic Enquiries into Plants” (Tranzit București, 2019) și „The Unknown Portrait of Brancusi” (expoziție personală, Europe House, Londra, 2016).

A participat de două ori în bienalele de artă Sinopale (Sinop, 2022 și 2017) și Art Encounters (Timișoara, 2019 și 2017).

Imagine principală: Raluca Popa, „History”, 2023, 80 fotografii digitale imprimate pe hârtie fotografică, intervenții cu acrilic, transferate pe diapozitiv; foto: Raluca Popa; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep