Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rap și pictură în Art Battle la Palatul Bragadiru
celula de artă beaver gray area 2

Rap și pictură în Art Battle la Palatul Bragadiru

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle e programată în 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București, aducând în fața publicului concursul de creație contra cronometru alături de re-LEAF, o ediție de „interior” a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair). Biletele sunt disponibile pe LiveTickets.ro.

Dueluri

Competiția Art Battle a fost inițiată în 2001 la New York de Sean Bono, Simon Plashkes și Chris Pemberton, emulând energia și provocările duelurilor rap, în care artiștii își împing măiestria și agilitatea la limită, în fața publicului și a unui juriu, pe parcursul mai multor runde succesive. Acest nou format competitiv a ajuns între timp să aibă peste 2.000 de ediții în 20 de țări din toată lumea.

Pe lângă spectacolul concursului de pictură live structurat în trei runde, în care cei 12 artiști selectați, având la dispoziție câte 20 de minute per rundă, dau tot ce au mai bun pentru a crea opere originale chiar sub ochii publicului, privitorii au acces direct la procesul de creație. Unspprezece artiști au fost deja selectați în urma apelului deschis – Adela Silvan, Bianca-Raluca Stoia, Cosmin Alin Vâlceanu, Elena Daria Popa, Ioana Carmen Marinescu, Ioana Ingrid Mândroc, Ionuț Stănel Cristea, Maria Luana Georgescu, Nectaria Ioana Guraliuc, Pieer Luigi Bertig și Ștefania Georgiana Truică -, iar al doisprezecelea va fi anunțat în ziua evenimentului, înainte de începerea competiție, fiind selectat dintre artiștii prezenți interesați să participle.

Martor, critic și colecționar

La Art Battle, publicul este încurajat să urmărească live crearea lucrărilor în fiecare rundă, apoi să-și voteze artiștii preferați, devenind astfel juriu și contribuind la evoluția bătăliei în runda finală. Mai mult, fiecare lucrare produsă în Art Battle este deschisă spre licitație publicului, astfel încât la finalul evenimentului, cei mai fervenți susținători își pot lua acasă lucrările preferate. Acest mod de a face lucrurile democratizează în mod real interacțiunea publicului cu arta, indiferent de gradul de familiaritate pe care îl are fiecare participant cu limbajele vizuale contemporane; toată lumea este binevenită, toate opiniile sunt valide.

Un DJ mixează live în timpul rundelor de competiție, iar evenimentele Art Battle întrețes adeseori și alte forme de exprimare artistică, pentru a menține vie participarea și în pauzele dintre runde.

Un târg de artă neconvențional

Cea de-a treia ediție Art Battle este susținută în acest sens de o nouă ediție a târgului re-LEAF, organizat de Celula de Artă și de Săfițicuminți.

Evenimentul de artă în serie limitată își propune să prezinte publicului serii mici de lucrări de artă realizate prin cianotipie, serigrafie, colaj, gravură, fotografie analog, dagherotip, grafică, monotip, print, lucrări originale sau copii personale inspirate de opere celebre, toate cu prețuri accesibile, pentru toți iubitorii și colecționarii de artă.

Foto: lucrări Beaver din expoziția „Gray Area”