Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
pangrati, moon, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Curatorial.ro propune vizitarea mai multor expoziții deschise în Capitală și recomandă participarea la o serie de teste clinice ale căror rezultate vor fi transpuse într-o instalație artistică.

Provocare inedită pentru amatorii de artă

Proiectul „The Somatist, The Entropist & The Skeptic”, aflat la intersecția dintre artă și știință, a debutat la Atelierele Malmaison, unde, până pe 15 iunie, asociația Qolony organizează „Art Clinical Tests”, un eveniment în cadrul căruia publicul va interacționa cu echipa artistică și tehnică a proiectului și cu tehnologiile folosite pentru realizarea unei instalații artistice.

Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu, artiștii care se află în spatele proiectului, alături de Cristian Balaș (programator) și dr. Victor Diculescu (cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor), propun o explorare a felului în care oamenii reacționează la noile tehnologii nu doar la nivel fizic, ci și psihologic și relațional, chestionând felul în care starea acestora de bine este sau nu în strânsă legătură cu tehnologia.

Instalația finală a proiectului va fi prezentată în luna septembrie la Simultan Festival Timișoara, precum și în cadrul unui eveniment în București, care va avea loc la Rezidența Scena9, în perioada noiembrie – decembrie.

Cei care doresc să participe la „Art Clinical Tests” sunt invitați să se înscrie pe qolony.eu, unde își pot alege data și ora, în funcție de program: în perioada 10 – 15 iunie, între orele 16:00 și 19:00.

Gheorghe Petrașcu, la Biblioteca Academiei Române

O expoziție dedicată lui Gheorghe Petrașcu este deschisă la Biblioteca Academiei Române pentru a marca 150 de ani de la nașterea artistului.

În cele 50 de guașe și desene expuse din colecția Cabinetului de Stampe, Fotografie și Hărți, publicul va remarca un ritm propriu al pictorului, care dă măsura detaliilor din naturile moarte și din formele distincte ale peisajelor.

Expoziția va fi deschisă până pe 24 iunie 2022, putând fi vizitată între orele 09:00 și 14:00. Intrarea este liberă.

Roland Pangrati, la Muzeul Național al Țăranului Român

Artistul Roland Pangrati expune în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român o serie de lucrări sub titlul „The Moon Glows the Same(foto).

Expoziția de pictură, deschisă până pe 19 iunie, oglindește preocupările artisului în explorarea legăturii dintre oameni și natură, dintre corpuri și Pământ, precum și cercetările lui influențate de filosofia și arta Orientului Îndepărtat, după cum explică cei doi curatori, Cristina Simion și Mircea Tancău.

Picturile monumentale şi cele de mici dimensiuni ale lui Pangrati sunt o imagine a Pământului lipsit de viață, supraviețuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de Pangrati nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, spun curatorii, ci metafora puterii vindecătoare a naturii și a nevoii omenirii de a-și readapta relația cu Universul.

Expoziție multidisciplinară la Combinatul Fondului Plastic

Expoziția multidisciplinară Art in Progress, dedicată tinerilor creatori, e deschisă până pe 2 iulie în spațiul The Institute de la Combinatul Fondului Plastic din București.

Sub conceptul Velcro Adorables, cea de-a treia ediție Art in Progress prezintă lucrări de pictură, fotografie, sculptură, grafică, foto-video, alături de instalații performative, realizate de artiști și artiste din noua generație, care activează atât în țară, cât și peste hotare.

Expun Ana Bălan, Matei Dumitriu, Luca Florian, Adela Giurgiu, Ludic Collective, Claudia Moraru, Miruna Nica, Alexandra Satmari și Teodora Tănase.

Familia boierească Golescu, la Palatul Suțu

Obiecte de artă decorativă, portrete în pictură și fotografie, lucrări de sculptură, documente și stampe sunt reunite într-o expoziție dedicată familiei boierești Golescu ce va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 10 iunie – 24 iulie.

Expoziția tematică „Golescu: memoria unei vechi familii boierești” este o incursiune în timp și spațiu în viața unui vechi neam boieresc, neamul Golescu cu descendenții săi, dar și cu alte vițe boierești înrudite: Bengescu, Davila, Racoviță, Kretzulescu, Rosetti, Grant.

Weekendul acesta pot fi vizitate și Art Safari, cu cinci expoziții la Palatul Dacia-România, și Muzeul Național de Artă Contemporană, care a lansat recent noul sezon expozițional.