Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
zoltan bela, galeria anca poterasu, curatorial

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Curatorial recomandă pentru primul weekend din luna mai patru expoziții la galerii din Capitală, dar și evenimentele din aer liber incluse în programul „Străzi deschise – București”, care se desfășoară în cinci zone pietonale în zona centrală a orașului – Calea Victoriei și străzile adiacente, Piața George Enescu, Piața Universității, Bulevardul Unirii și Șoseaua Kiseleff.

Zoltán Béla, la Galeria Anca Poterașu

Artistul plastic Zoltán Béla prezintă în expoziția „O zi întreagă, împreună” lucrări pline de culoare în care îmbină diverse tehnici de creație și amintiri. Picturi realizate în ulei pe pânză prin transfer, datate 2021 – 2022, și instalații in situ ale artistului sunt expuse la Galeria Anca Poterașu până pe 21 mai.

„Zoltán Béla e genul de pictor care cunoaște foarte bine texturile, perspectivele și compozițiile”, a declarat curatoarea Cristina Stoenescu pentru curatorial.ro.

De-a lungul timpului, el a încercat diverse tehnici, de la figurativ la hiperrealism și abstract, iar acum, prin lucrările de transfer, reunește experimentele lui.

Dan Crecan, la Vikart

Șaizeci de lucrări ale plasticianului Dan Crecan sunt expuse la casa Vikart din București până pe 18 mai sub numele „Magie și Tradiție”.

Istoricul de artă Luciana Stanciu a punctat: „Dan Crecan este produsul propriului său exercițiu de exprimare, al reflexiei prelungi a propriului său eu, pe care se străduiește să îl exprime în fiecare dintre lucrările sale, indiferent de tematică. Îl regăsim reiterat pretutindeni în tablourile cu o tușă inconfundabilă, când nervoasă, când așezată, îl regăsim în peisaje, în buchete de flori cu miresme cuminți, îl regăsim în păsări și pești, în case, în sfinți, în regii, în tablourile cu simboluri imperiale care fac uneori schimb de locuri cu bufonii care capătă un aer majestuos”.

Ilustratori ucraineni, la Grădina ArtHub

Ilustratori ucraineni ai clubului Pictoric îşi prezintă lucrările la Grădina ArtHub sub numele „Art On The Frontline/ Arta în linia întâi”.

Artiştii creează și colecţionează ilustrații, postere, cărți de benzi desenate care susțin cauza poporului ucrainean, conțin informații reale și inspiră întreaga lume să lupte pentru libertate și democrație.

Expoziţia va fi deschisă până pe 11 mai şi cuprinde ilustraţii semnate de Anna Andreeva, Oksana Drachkovska, Oleg Gryshchenko, Masha Foya, Anna Ivanenko, Mari Kinovych, Veronika Kotyk, Grasya Oliyko, Zhenya Polosina, Romana Romanyshyn & Andrii Lesiv, Romana Ruban, Sofia Runova, Anna Sarvira, Natalia Shulga, Olga Shtonda, Oleksandr Shatokhin, Yulia Tveritina, Illia Uhnivenko, Tanya Yakunova.

Expoziție dedicată lui Joseph Beuys, la Institutul Goethe

Artiști din Germania și România sunt incluși într-o expoziție de bijuterie de artă dedicată artistului și teoreticianului Joseph Beuys.

Melanie Isverding și Gisbert Stach (DE), Ana Barbu, Cleopatra Coșuleț și Teodor Siminic (RO) expun în Pavilionul Goethe, iar Maria-Luiza Dimulescu, Mariana Gavriciuc, Răzvan Rotaru și Filip Stoica vor interpreta o coregrafie semnată Vava Ștefănescu la vernisajul din 6 mai.

Concept artistic semnat Dan Perșinaru, vernisajul va fi completat de un film creat de Radu Savin.

Expoziția „I Like Jewelry and Jewelry Likes Me. Beuys 101”, care cuprinde și alte acțiuni artistice, va putea fi vizitată până pe 28 mai.

Credit foto: curatorial.ro