Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 15 – 17 iulie
raportoru, gelem, expo 2, curatorial

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 15 – 17 iulie

Jumătatea verii găsește Bucureștiul în plină efervescență artistică, multe expoziții fiind nou deschise și colecțiile permanente ale muzeelor așteptându-și în continuare vizitatorii.

Eugen Raportoru, la MNȚR

Picturi ale artistului rom Eugen Raportoru sunt expuse în manieră instalativă sub titlul „Gelem, Gelem, Samudaripen” (foto), la Muzeul Național al Țăranului Român.

Expoziția, curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, este dedicată zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului și poate fi vizitată în Sala „Tancred Bănățeanu” până pe 7 august.

Ea cuprinde 12 pânze de mari dimensiuni, ce reprezintă cruci realizate printr-o combinație de tehnici. Alături stau osia unei căruțe, simbol al romilor nomazi, și un mormânt. Sunetul – natura și zgomotul de tren – completează expoziția comemorativă.

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture.

Realitate modificată, la Anaid

„Alter Reality”, instalație creată de Alina Aldea special pentru Anaid Art Gallery, poate fi vizionată aici până pe 20 iulie, cu programare în prealabil, la info@anaidartgallery.com sau telefonic, la numărul 0723 364 168.

„Alter Reality” este despre o lume în care naturalul se întrepătrunde cu artificialul, în care elementele din cele două lumi coexistă şi convieţuiesc dând naştere unor noi forme şi formule de viaţă, după cum spune curatoarea Diana Dochia.

Ceramică, la Galateea

Expoziția de ceramică „Axe Spațiale” a artistului Nicolae Moldovan este deschisă până pe 14 august, la galeria Galateea Contemporary Art.

Lucrările lui Moldovan derivă din prototipuri arhaice, care stau la baza cercetării lui artistice din ultimul deceniu, combinate cu formele industriale.

Silvia Trăistariu, la ETAJ artist-run space

Artista Silvia Trăistaru expune la ETAJ artist-run space între 16 și 30 iulie un set de lucrări bazate pe texte care face parte dintr-o serie începută în urmă cu un an.

Sub numele „Desene tandre despre Dragoste și Viață”, lucrările ei pornesc de la cuvinte și rezultă din modelarea acestora cu texturi și hașuri în tehnica creion și marker pe hârtie.

Desenele explorează zone ale subconștientului și analizează situații de viață într-o manieră proprie, terapeutică, folosindu-se de complexitatea și influența consecințelor specifice amintirilor, dar și a memoriei transgeneraționale.

„Refugiu în distopie”, în premieră la Celula de Artă

„Refugiu în distopie”, triptic de Marian Văsii, artist vizual și scenograf, este expus la Celula de Artă până pe 23 iulie.

Lucrarea, unitară doar din punct de vedere cromatic, liniile și formele antropomorfe circumscriindu-se într-o fațetă distopică, încheie o serie de tablouri începută în 2021.

Tripticul vine în premieră la Celula de Artă, nemaifiind expus până acum.

Pe lângă acestea, nu trebuie ratate Art Safari, cu cinci expoziții deschise de joi până duminică, până pe 7 august, inclusiv cu exponate de la Muzeul „Antipa” (ședere prelungită aici cu o săptămână), expoziția „Eyelids”, cu lucrări de Felipe Cohen, deschisă la Gaep până pe 13 august, „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic”, la Muzeul Storck” până pe 17 iulie, și expozițiile din noul sezon al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Credit foto: curatorial.ro