Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 16 – 18 decembrie
corneliu baba, muzeul colectiilor de arta, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 16 – 18 decembrie

Curatorial.ro recomandă pentru acest weekend mai multe expoziții deschise în muzee și galerii din București, prezentări diverse, de la bandă desenată la pictură și ceramică.

Bandă desenată și pictură, la Palatul Suțu

Expoziția „Gopo la Palatul Suțu” este deschisă la Palatul Suțu până pe 3 ianuarie, evenimentul fiind parte a Centenarului Gopo, care va cuprinde, anul viitor, expoziții, proiecții de filme, evenimente cu public, lansări de carte în România și în străinătate.

Tot la Suțu poate fi vizitatăă și „Lumea satului în pictura românească”, ce abordează o tematică perenă în plastica autohtonă, însă acum privită dintr-o perspectivă foarte modernă.

Noua expoziție prezintă o selecție impresionantă de lucrări, multe dintre acestea nefiind expuse de foarte multă vreme. Ea cuprinde portrete, peisaje rurale, interioare de gospodării ţărăneşti cu „recuzita” lor specifică, scene de familie şi ocupaţii tradiţionale, elemente de costum popular, ceramică şi încă multe altele, de la pictură, artă grafică și până la sculptură și artă decorativă. Expoziția este deschisă până în august 2023.

Ceramică dedicată vieții, la galeria Senso

Daniela Făiniș, artist ceramist recompensat cu medalia „Meritul cultural” în gradul de Comandor oferită de Președinția României și care a realizat trofee pentru Concursul Internațional „George Enescu” 2018, expune o serie de lucrări la galeria Senso sub titlul „Dedicație vieții”.

Expoziția curatoriată de Ana Daniela Sultana va fi vernisată pe 16 decembrie, la ora 18:00. Ea va putea fi vizitată până pe 28 decembrie, de luni până sâmbătă, între orele 12:00 și 19:00.

„Peste 30 de lucrări recente, preponderent florale, mizând pe intensitatea estetică a detaliului, fie că redau eflorescențe, petale, pistiluri sau frunze, majoritatea din porțelan de Limoges, alcătuiesc selecția expozițională din personala Danielei Făiniș «Dedicație vieții» de la galeria Senso”, spune Ana Daniela Sultana.

Omagiu lui Corneliu Baba, la Muzeul Colecțiilor de Artă

„In Memoriam: Corneliu Baba 25” este deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă până în mai 2023. Expoziția cuprinde 50 lucrări de pictură şi grafică realizate în perioada 1977 – 1997 la care artistul s-a referit în ultimele două „Jurnale” și o selecție din obiectele personale ale lui.

Lucrările de pictură și obiectele personale provin din colecţia Corneliu Baba donată muzeului în 2011 de soţia artistului, Constanţa Baba, la care au fost adăugate 12 lucrări de grafică, studii și schițe, din colecţia artistului, puse la dispoziţie de custodele colecţiei, Maria Albani, cu scopul de a completa demersul artistic, preocupările tematice şi tehnice ale maestrului de-a lungul ultimelor două decenii de activitate.

Foto: „In memoriam Corneliu Baba 25”, credit foto: curatorial.ro