Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 6 – 8 ianuarie
mh maxy, mnar 4, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 6 – 8 ianuarie

Patru expoziții deschise în muzee și galerii din București nu trebuie să lipsească din programul primului weekend al anului – de la M. H. Maxy la Suzana Fântânariu, de la obiecte de patrimoniu la artă contemporană emergentă.

Max Hermann Maxy, la MNAR

O privire amplă asupra unuia dintre reprezentanții avangardei românești, care a fost și primul director al celui mai important muzeul de artă din România comunistă, „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism” (foto) este deschisă până pe 30 aprilie la parterul Galeriei Naționale de la Muzeul Național de Artă al României.

Expoziția cuprinde 95 de lucrări de pictură și 50 de lucrări de grafică și proiecte, dispuse în două săli mari și va include activități educative și conferințe susținute de academicianul Ion Pop, dr. Alexandra Chiriac și de Călin Stegerean, curator și director al MNAR.

„În cer și pe pământ”

Odată cu expoziția „În cer și pe pământ”, care este curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu și care reunește 20 de artiști, aveți ocazia să vizitați și cea mai nouă galerie din București – Scemtovici & Benowitz Gallery, aflată pe Calderon Nr. 34.

Prezentată ca o expoziție eclectică, „În cer și pe pământ” vorbește despre poziția și poziționarea artistului în fața lumii, a sinelui, a cerului și a pământului. Ea este deschisă până pe 15 februarie.

Expun Adrian Sandu, Alin Carpen, Anca Boeriu, Andrei Tudoran, Beaver, Dana Catona, Daniela Vîrlan, Diana Oțet, Ioana Stelea, Lilian Theil, Liliana Basarab, Mihai Scemtovici, Olimpiu Bandalac, Otilia Boeru, Patricia Teodorescu, Radu Carnariu, Raluca Ilaria Demetrescu, Ruxandra Tudoran, Răzvan Botiș și Sergiu Chihaia.

„Donații recente. Itinerar francez”

Expoziția „Donații recente. Itinerar francez” poate fi vizitată la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi până în luna februarie.

Sunt aduse în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu care s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani și care provin din „Donația Marilena Hristea”, „Donația Delia și Radu Budeanu”, „Donația Marilena Borcescu” și „Donația Liliana-Sonia Sion”.

Expoziția propune un itinerar vizual inedit prin intermediul unor obiecte prețioase – hărți, gravuri, enciclopedii și atlase din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX, cu un conținut bogat și divers referitor la geografia, istoria, arta și cultura franceză.

Suzana Fântânariu, la MNLR

Artista Suzana Fântânariu revine după 12 ani în București cu o expoziție personală în care sunt prezentate desene și obiecte, la Muzeul Național al Literaturii Române, între 6 și 28 ianuarie.

Întreg parterul sediului din Calea Griviței este dedicat unei expoziții-poem, „Sic Transit”, cu două cicluri de lucrări prezentate în premieră, cu o topografie-labirint și o instalație video semnată de Andrei Cozlac. Expoziția e curatoriată de Cristina Simion.

Vernisajul este programat pe 16 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, în prezența artistei, care a împlinit de curând 75 ani. Atunci va fi lansat și volumul de poezie „Exces de Melancolie”, apărut recent la editura Avalon din Cluj (prefață de Ovidiu Pecican).