Recomandările curatorial.ro – Vernisajele weekendului 17 – 19 mai
Curatorial.ro propune pentru acest final de săptămână trei expoziții nou-nouțe organizate de muzee și galerii bucureștene, prezentări care fac legătura cu trecutul, dar și cu viitorul.
Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită
Medalionul expozițional „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”, lucrările grupate sub acest generic fiind așezate chiar în casa în care au locuit odinioară cele două personalități de formație artistică, poate fi vizitat începând cu 17 mai, de la ora 10:00.
Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, aflată pe Strada 11 iunie, face parte din ansamblul muzeelor și colecțiilor aflate în administrarea Muzeului Municipiului București (MMB). Construcția este realizată în stil eclectic francez și finalizată după terminarea Primului Război Mondial, la cererea lui Henry Moscona. Proiectul de arhitectură care a însoțit solicitarea pentru autorizația de construcție depusă la 27 februarie 1916 de Moscona a fost semnat de arhitectul diplomat Rudolf Quich.
Medalionul expozițional este dedicat vieții celor doi – Pompiliu Macovei (1911 – 2008), profesor și ambasador care a organizat expoziții în întreaga lume, evenimente prin care a promovat arta și arhitectura românească, și Ligia Macovei (1916 – 1998), pictoriță și graficiană, o prezență marcantă în evoluția artei românești.
Mica expoziție poate fi văzută la Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” până în 4 august 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Ad Infinitum
Expoziția „Ad Infinitum”, cu lucrări de desen, pictură și video de Andrea Nagy, va fi deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery în 17 mai, la ora 18:00.
Curatoarea Mădălina Mirea, istoric de artă, notează: „Descrieri ale animalelor reale sau fantastice, bestiarele medievale adunau între filele lor colecții întregi de imagini simbolice și fabule. Plecând de la această sursă de inspirație, Andrea Nagy reface drumul invers, într-un complex demers de introspecție și de autodescoperire. Compoziții complexe, în cărbune sau în culori vibrante, în care figurativul și abstractul concurează perpetuu, desenele sale se aglutinează din suprapuneri și estompări, cu reflexe de palimpsest. Starea de veghe, în care artista plonjează în procesul creației, generează amintiri din vis sau, după caz, toarce fire plăpânde din universul real al copilăriei sale, înțesat cu legende, povești și fantasme.
În peisajele fără început și fără sfârșit, semnate de Andrea Nagy, timpul și spațiul sunt abrogate, așa cum nonliniare sunt visele noastre și subconștientul. Modalitățile de expresie sunt multiple, niciodată aceleași, într-o neostoită sete de mișcare și schimbare. Personajele sunt proiectate într-un context vast, într-un univers al existenței nelimitate, pline de mister și de imprevizibil, dezvăluite treptat, cu încetinitorul. Căci dincolo de agitația inevitabilă în care suntem captivi, AD INFINITUM constituie o pledoarie pentru încetinirea ritmului nostru exterior și conectarea la ritmul interior al unei artiste ce a văzut idei”.
Expoziția poate fi vizitată până în 16 iunie, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, și duminica, între 12:00 și 16:00.
Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!
Mihai Plătică expune solo pentru a doua oară la Gaep. Intitulată „Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!”, după fraza folosită pentru a reține mai ușor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM (numit și clasificarea spectrală Harvard), expoziția prezintă aproximativ 40 de fotografii și obiecte. Lucrările, toate noi, pot fi grupate în cinci arii de interes: spectroscopie, birefringență, fotografie cu spectru complet, fotoelasticitate și peisaje-oglindă.
Lumina reprezintă firul roșu al expoziției: este descompusă în culorile sale componente cu ajutorul unei rețele de difracție (spectroscopie) sau în două raze refractate cu ajutorul unui calcit transparent (birefringență/refracție dublă); întregul spectru electromagnetic, de la infraroșu la ultraviolet, este surprins de aparatul foto (fotografie cu spectru complet); lumina polarizată ajută la observarea stărilor de tensiune din materiale fotoelastice supuse unui stres (fotoelasticitate); lumina este reflectată de peisaje care funcționează ca niște oglinzi.
Vernisajul e programat în 17 mai, de la ora 19:00. Expoziția poate fi vizitată până în 29 iunie, de joi până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 19:00.
Foto: Mihai Plătică, „Photoelastic Stress Glass Plate Mountain 4”, 2024 (c) Gaep