Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Record la licitație pentru tabloul „Le Panier de fraises des bois” de Chardin
chardin natura moarta

Record la licitație pentru tabloul „Le Panier de fraises des bois” de Chardin

„Le Panier de fraises des bois”, capodoperă a lui Jean-Siméon Chardin, a fost adjudecată miercuri, la Turquin, pentru 20,5 milioane de euro (24,3 milioane cu taxe), cu mult peste estimarea stabilită între 12 și 15 milioane de euro.

Un record pentru artistul de secol XVIII, specialist în lucrări cu naturi moarte. Colecționarul newyorkez Adam Williams a cumpărat opera.

Simplitatea compoziției și îndrăzneala execuției acestei pânze de 46 cm x 38 cm o face incredibil de modernă. Ea provine din colecția Eudoxe Marcille.

Imagine emblematică a secolului al XVIII-lea

Expus de artist la Salonul din 1761, redescoperit de colecționarul François Marcille un secol mai târziu și dispărut din spațiul public până la retrospectivele din 1979 și 1999 la Paris, „Le Panier de Fraises des bois” s-a impus de-a lungul timpului ca una dintre cele mai cunoscute și emblematice imagini ale secolului al XVIII-lea, combinând o compoziție de o mare simplitate geometrică cu o calitate excepțională a execuției.

Pierre Rosenberg, fost președinte-director al Muzeului Luvru, a subliniat „simplitatea extremă a compoziției care elimină orice detaliu și realizează echilibrul perfect, îndrăzneala execuției”. El atrage atenția „asupra mesei de piatră a cărei linie prea dreaptă este întreruptă de tulpina verde a unei garoafe, asupra transparenței apei, diferită de cea a paharului nuanțat de două pete roșii, căpșunile”.

El a concluzionat: „Chardin s-a depășit aici. Franchețea acordului alb și roșu, atât îndrăzneață, cât și rafinată, face ca lucrarea să fie de neuitat. Chardin, renunțând la efect și strălucire, cu o ușurință și o siguranță inegalabile în secolul său, creează, cu o ușurință deconcertantă și aparentă, una dintre cele mai frumoase naturi moarte ale sale”.

Statul francez ar trebui să acorde colecționarului american certificatul de export, scrie Le Figaro.

Credit foto: Turquin