Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Elena Surdu Stănescu, autoportret în sculpturi, la aniversare
elena surdu stanescu, expozitie 1, curatorial

REPORTAJ – Elena Surdu Stănescu, autoportret în sculpturi, la aniversare

Sculptorița Elena Surdu Stănescu împlinește săptămâna aceasta 80 de ani, vârstă pe care o întâmpină cu o nouă expoziție deschisă la București și o lansare de carte, un album de autor.

La etajul Palatului Suțu sunt expuse 65 de lucrări reprezentative pentru creația artistei. Sculpturi mai vechi și mai noi, operele au ca teme principale familia, pasărea sau zborul și cuplul.

elena surdu stanescu, expozitie, curatorial

Elena Surdu Stănescu, „Atemporal”. Credit foto: curatorial.ro

Cum și la vernisajul din 9 septembrie artista a subliniat că iubirea și artele sunt cele mai importante elemente din viața unui om, expoziția intitulată „Atemporal” aduce în prim-plan lucrări ce stau dovadă acestui lucru.

Expoziția reprezintă un autoportret pe care ea îl dedică celor care i-au fost alături de-a lungul vieții și carierei.

elena surdu stanescu, vernisaj. foto mmb

Elena Surdu Stănescu, vernisaj. Credit foto: MMB

„Arta este atemporală prin materiale, conținut, sentimente, creată de artiști și dăruită oamenilor indiferent de culoare, religie, sex, profesie, uniți prin cel mai frumos, important, profund sentiment – iubirea”, notează Elena Surdu Stănescu în descrierea expoziției. „Prin artă ne cunoaștem trecutul și construim viitorul”.

Astfel, în zeci de ani de activitate, impresiile, emoțiile, ideile și visele artistei s-au materializat în lucrări cărorea le-a dat formă în diverse materiale.

elena surdu stanescu, atemporal, expozitie. foto mmb

Elena Surdu Stănescu, „Atemporal”. Credit foto: MMB

Pe simezele Palatului Suțu stau serii de „păduri retezate” în piatră și lemn, cupluri din bronz, zeițe din ipsos patinat și „un autoportret cu mâini”, din bronz și lemn.

Expoziția „Atemporal” este deschisă până pe 9 octombrie și este prima dintr-o serie pe care Muzeul Municipiului București o dedică sculptorițelor. Vor urma Henriette Cihoschi și Doina Lie.

Stănescu are un palmares impresionant, cu mai mult de 45 de expoziții personale. A participat la expoziții de grup în România, dar a avut prezentări și în Italia, Franța, Spania, Portugalia, Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite și în Coreea de Sud. A primit premii semnificative, precum cele din anii 2010 și 2012 care i-au încununat întreaga muncă: Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, la „Saloanele Expoziției Internaționale de pictură, sculptură și mozaic”, la Cannes Azur.

Lansarea volumului său este programată pentru 15 septembrie, ora 18:00, la Palatul Suțu.