Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Retrospectivă Romulus Ladea, lucrări din patrimoniul a zece muzee și colecții, la București / galerie foto
nuduri, romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Retrospectivă Romulus Ladea, lucrări din patrimoniul a zece muzee și colecții, la București / galerie foto

Sezonul expozițional de toamnă al Muzeului Național de Artă al României este marcat printr-o amplă expoziție Romulus Ladea, considerat creatorul școlii clujene de sculptură.

Aflată la parterul Galeriei Naționale a MNAR, expoziția, după cum a apreciat la vernisaj directorul Călin Stegerean, „răspunde nevoii de diversitate”.

Pentru că implică o organizare mult mai complexă decât cele de pictură și sunt mai costisitoare, expozițiile de sculptură sunt mai rare, a punctat managerul. „Este o expoziție care răspunde și nevoii de a face cunoscut extraordinarul patrimoniu național pe care muzeul nostru îl deține și, de fiecare dată când facem o expoziție, ne propune să aducem în fața publicului lucrări importante care se află în colecțiile altor muzee din România”.

Este și cazul retrospectivei Romulus Ladea (1901 – 1970). Ea reunește opere de la MNAR și de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Brukenthal, dar și din colecțiile Radu Zaciu și a familiei artistului. Acestora se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Aceste lucrări nu au mai fost prezentate la București de mai bine de jumătate de secol.

Artist care s-a remarcat în epocă și în istoria artei românești

Judit Balint, care coordonează activitatea secției de Artă Decorativă Europeană a muzeului (la finalul anului, va fi inaugurată Galeria de Artă Decorativă Europeană la etajul trei al corpului central al MNAR) este curatoarea expoziției. Scenografia a fost realizată de arh. Ilinca Constantinescu.

Retrospectiva cuprinde 33 de sculpturi și o lucrare video produsă de nepotul artistului, în care sunt prezentate câteva monumente de for public create de Romulus Ladea – Monumentele „Lucian Blaga” de la Lancrăm și Cluj-Napoca, Monumentul Școala Ardeleană, Monumentul „Liviu Rebreanu” și Monumentul „Ion Agîrbiceanu”, aflate în Cluj, și Monumentul „Mihail Sadoveanu” din București.

„Este un artist care s-a remarcat în epocă și în istoria artei românești printr-o viziune modernistă și prin abordarea unui limbaj sculptural original, care a îmbinat tradiția populară locală cu tendințele sculpturale europene contemporane lui și cu lecția maeștrilor clasici, dar fără a fi tributar vreunei influențe”, a subliniat Balint.

Nuduri, spiritualitate și familie

Expoziția propune un parcurs cronologic care evidențiază temele principale abordate de Romulus Ladea în creația sa – portretul, autoportretul, eroicul, iubirea, familia, spiritualitatea.

Autoportretul, o temă mai puțin obișnuită în sculptură, reprezintă o importantă parte din expoziție. La fel și portretul – membri ai familiei lui, personalități ale vremii și personalități istorice, în lemn și marmură. Artistul s-a reprezentat în diferite etape ale vieții, de la privirea trufașă din tinerețe la cea melancolică și zbuciumul interior de la maturitate. Între lucrări se află mai multe nuduri realizate în teracotă și un portret al lui desenat în cărbune de Lucia Piso Ladea, în 1965.

Până la finisajul expoziției, pe 31 decembrie 2023, MNAR va derula un program educativ și va organiza o conferință la care va fi invitată Adriana Botez-Crainic, care a scris o amplă monografie Romulus Ladea. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 4 octombrie – 31 decembrie 2023, de miercuri până duminică. În prima miercuri din fiecare lună, accesul este gratuit.

autoportret romulus ladea, 1934, mnar, curatorial.ro

Autoportret Romulus Ladea, 1934, curatorial.ro

portrete romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Portrete de Romulus Ladea, curatorial.ro

lucrări romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Lucrări în expoziția Romulus Ladea de la MNAR, curatorial.ro

maternitate, romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Maternitate, Romulus Ladea, curatorial.ro

nud cu marama ii, romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Nud cu maramă II, Romulus Ladea, curatorial.ro

imagini monumente romulus ladea, mnar, curatorial.ro

imagini cu monumente realizate de Romulus Ladea, MNAR, curatorial.ro

portretul sculptorului, maria piso ladea expo romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Portretul sculptorului, de Maria Piso Ladea, curatorial.ro

expo romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Vernisaj expoziție Romulus Ladea, MNAR, curatorial.ro

a.d. xenopol, romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Portretul savantului A.D. Xenopol, de Romulus Ladea, curatorial.ro

expozitie romulus ladea, mnar, curatorial.ro

Vernisaj expoziție Romulus Ladea, MNAR, curatorial.ro