Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculpturi de Romulus Ladea, în noul sezon expozițional al Muzeului Național de Artă al României
romulus ladea sculptura muzeul national de arta al romaniei

Sculpturi de Romulus Ladea, în noul sezon expozițional al Muzeului Național de Artă al României

O expoziție cu lucrări de sculptură ale lui Romulus Ladea va fi vernisată pe 1 octombrie, la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României. Aceasta va reprezenta deschiderea sezonului expozițional de toamnă.

Romulus Ladea, considerat creatorul școlii de sculptură clujene, va fi prezentat publicului din București după mai bine de 50 de ani de la cea mai recentă retrospectivă în Capitală.

Expoziția este curatoriată de Judit Balint, coordonatoarea secției de Artă Orientală și Decorativă a MNAR și a proiectului de amenajare a Galeriei de Artă Decorativă Europeană, care a selectat cele mai importante lucrări ale artistului Romulus Ladea provenind din patrimoniul MNAR, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, din colecția familiei Ladea și cea a lui Radu Zaciu, la care se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

33 de sculpturi la MNAR

Expoziția cuprinde 33 de sculpturi, prezentate ca un parcurs cronologic, evidențiind evoluția stilistică a sculptorului precum și temele lui preferate: portretul și autoportretul, iubirea, maternitatea, familia, spiritul sacru, eroismul. A lucrat în lemn, lut și bronz, cărora le-a conferit o monumentalitate impresionantă, o expresivitate frapantă.

Monumentele de for public sunt o parte importantă a creației sale, Romulus Ladea fiind autorul unor lucrări ce reprezintă mari personalități ale culturii, cu accent pe figurile-simbol care au contribuit la emanciparea poporului român. Statui cu valoare simbolică în spațiul public clujean, profund atașate unei conștiințe identitare locale, precum grupul statuar „Școala ardeleană” (Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu), plasat în fața rectoratului Universității Babeș-Bolyai, Lucian Blaga, plasat în fața Teatrului Național, Ion Agârbiceanu, apar în expoziție prin intermediul unei producții video.

Pe parcursul expoziției, curatoarea Judit Balint va susține diverse activități cu caracter educativ-formativ.

Vernisajul va avea loc pe 1 octombrie 2023, la ora 18:00, iar expoziția va fi deschisă în perioada 4 octombrie – 31 decembrie 2023.

Romulus Ladea, viziune modernistă în prima jumătate de secol XX

Născut la Jitin (Caraș-Severin), în anul 1901, a trăit și a lucrat la Arad, Timișoara, Cluj și în ultimii ani la Arcuda, lângă București, cu o perioadă de izolare la Suceag, lângă Cluj, atunci când autoritățile comuniste l-au înlăturat din învățământ. Având o personalitate puternică, fiind interesat de lărgirea orizontului său cultural și de dialog, Romulus Ladea a atras în jurul lui scriitori și artiști, constituind la Timișoara un cenaclu informal care se întrunea la cafeneaua „Spieluhr”. În perioada retragerii la Suceag, atelierul lui a devenit loc de pelerinaj vizitat de studenți, scriitori, artiști și ziariști. A murit în anul 1970, iar în semn de prețuire liceul de arte plastice din Cluj-Napoca îi poartă numele.

Romulus Ladea s-a impus în istoria artei autohtone printr-o viziune modernistă și adoptarea unui limbaj sculptural original extras din tradiția populară locală, din lecția maeștrilor clasici și din tendințele sculpturii europene interbelice, fără a fi tributar niciunei influențe, deși a studiat la Paris cu Antoine Bourdelle și a lucrat în atelierul lui Constantin Brâncuși din Montparnasse, se arată în prezentarea expoziției.

Cu vocație de mentor, a avut o contribuție importantă la dezvoltarea învățământului superior de artă din Transilvania, fiind profesor, cu intermitențe, în învățământul superior de artă clujean încă de la înființare și până în anul 1966.