Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Robotul android Ai-Da, care execută artă abstractă – scos din custodia autorităţilor egiptene, după suspiciuni de spionaj

Robotul android Ai-Da, care execută artă abstractă – scos din custodia autorităţilor egiptene, după suspiciuni de spionaj

Un robot android care execută artă abstractă prin intermediul unor camere de luat vederi şi al inteligenţei artificiale a fost eliberat din custodia autorităţilor egiptene, în contextul suspiciunilor că aparatura ar fi fost un instrument de spionaj informează BBC.

Ai-Da a fost creeată de o echipă britanică şi a fost numită după experta în matematică Ada Lovelace.

Oficialii egipteni au reţiunut robotul timp de 10 zile, punând în pericol planurile de expunere a lucrărilor sale, la Piramida Giza.

Ambasada Marii Britanii la Cairo a transmis că este “bucuroasă” că acest caz a fost rezolvat. “Procedurile la vamă pot dura mult timp şi trebuie parcurse când este vorba de importul de opere de artă sau de exchipament IT”, a detaliat misiunea diplomatică.

Potrivit celui care a realizat-o pe Ai-Da, Aidan Meller, poliţia de frontieră a reţinut aparatul deoarece a avut semne de întrebare privind modemul şi camera video integrată.

Meller a spus că poate scoate modemul, dar a exclus varianta de a face acelaşi lucru şi cu camera de luat vederi. Robotul foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a picta ceea ce este înregistrat de cameră.

În această situaţie, Meller a apelat la ambasadorul britanic din ţară.

Ai-Da şi scupltura creată de android au fost transportate în cutii speciale în Cairo, înaintea expoziţiei “Forever is Now”, care este deschisă până pe 7 noiembrie.

Demonstraţia face parte din prima expoziţie de artă contemporană de la piramidele egiptene.

Sculptura realizată în lut de Ai-Da este o interpretare a unei ghicitoari a Sfinxului “Ce merge în patru labe dimineaţa, în două picioare la amiază şi în trei picioare la apus?” Răspunsul este “omul”, pe parcursul celor trei vârste ale sale: copilăria, vârsta adultă şi bătrâneţea.