Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rolul fanteziei în contexul crizelor socio-economie și climatice, explorat de artiști polonezi la Suprainfinit
oleg&kaska

Rolul fanteziei în contexul crizelor socio-economie și climatice, explorat de artiști polonezi la Suprainfinit

„Figuring Desire, Reshaping Monstrosity”, un solo show de Øleg&Kaśka, primul pentru colectivul polonez de artiști pe scena locală din București, are ca punct de plecare interesul lor față de mitologiile est-europene și cultură pop, explorând rolul fanteziei în contexul crizelor socio-economie și climatice.

Lucrările realizate de Øleg&Kaśka se folosesc de strategii speculative, generând conexiuni neașteptate între trecut și prezent, prin construirea a ceea ce ei numesc „scenarii performative”. În cvasi-scenografiile lor, personaje folclorice, precum cavalerii adormiți din Munții Giewont din Polonia, sunt reprezentate – în mod infidel originalelor – ca figuri din ce în ce mai androgine. Alchimia și dinamicile curților regale sunt înțelese drept cadre ierarhice în care pot fi chestionate și inegalitățile din societatea contemporană.

În conjuncție cu expoziția vernisată pe 27 octombrie, galeria bucureșteană va organiza două cercuri de lectură/ateliere cu Irina Bobei și Maria Persu.

Øleg&Kaśka este un colectiv artistic fondat în vara lui 2018. În 2020, artiștii au absolvit cursurile de masterat la Universitatea de Arte din Poznań, Polonia. Øleg & Kaśka creează instalații compuse din mai multe straturi și care se folosesc de medii precum pictură, sculptură, video și alte elemente senzoriale, pentru a crea medii imersive pentru public. Chestionează înțelegerea clasică a artistului ca individ prin prezentarea lucrărilor lor colective sub figura cvasi-artistului androgin Øleg&Kaśka.

Lucrările lor au fost expuse recent la Zacheta National Gallery of Art, Varșovia (PL), MoMA, Varșovia (PL), :SKALA Gallery, Poznan (PL), Gdansk City Gallery, Gdansk (PL), Belinskej Model, Praga (CZ), Spread Museum, Entrevaux (FR), și Sonneundsolche, Düsseldorf (DE).