Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rusia împrumută Boliviei pavilionul său de la Veneția
pavilion rusia, venetia, curatorial.ro

Rusia împrumută Boliviei pavilionul său de la Veneția

Rusia, care nu va avea o expoziție în pavilionul său la Bienala de Artă de la Veneția, pentru a doua ediție consecutivă a evenimentului, pe fondul războiului pe care îl poartă în Ucraina, va împrumuta spațiul pentru a fi folosit de Bolivia.

Clădirea din Giardini dalla Biennale, zonă în care se află și pavilionul României, va găzdui o expoziție a 25 de artiști bolivieni și din America Latină reprezentând Bolivia la a 60-a ediție a bienalei, scrie presa italiană.

Printre artiști se numără indigena Elvira Espejo Ayca, care este și director al Muzeului Național de Etnografie și Folclor din Bolivia, artistul amazonian Duhigó, muralistul Lorgio Vaca și pictorul autodidact Oswaldo „Achu” de León Kantule.

Pavilionul prezintă Bolivia ca un stat plurinațional, titlu pe care țara l-a adoptat în 2009 pentru a recunoaște comunitățile sale indigene.

„Pavilionul Boliviei are ocazia să fie organizat în interiorul Giardini, care este cea mai prestigioasă zonă expozițională din întreaga Bienală, datorită Federației Ruse, care a crezut în importanța, calitatea și conținutul proiectului nostru”, au declarat organizatorii pavilionului pentru Il Sole 24 Ore. În 2022, pavilionul Boliviei a fost găzduit de Artspace4rent, la adresa Cannaregio 4120.

Vestea vine după ce, în urmă cu câteva luni, a fost relatat că Rusia este una dintre puterile mondiale care face eforturi pentru a avea acces la rezervele substanțiale de litiu din Bolivia, estimate la aproximativ 23 de milioane de tone. Țara sud-americană a semnat un contract cu Uranium One Group din Rusia la sfârșitul anului trecut, potrivit unui raport al DW.

Site-ul evenimentului arată că expoziția Boliviei e intitulată „Qhip Nayr Uñtasis Sarnaqapxañani” („Looking at the future-past, we are treading forward”), e curatoriată de Esperanza Guevara, ministrul bolivian al Culturilor, și a fost realizată de ministrul adjunct Juan Carlos Cordero Nina.

Credit foto: curatorial.ro