Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Scena politică românească în pictura Marilenei Murariu, la ArtSafe
marilena murariu, expozitie, artsafe

Scena politică românească în pictura Marilenei Murariu, la ArtSafe

„Fascinată de mine însămi”, expoziție cu lucrări de Marilena Murariu, poate fi vizitată la galeria ArtSafe de la Combinatul Fondului Plastic, în perioada 21 noiembrie – 13 decembrie.

Această expoziție, satirică, este special organizată înainte de dublele alegeri, prezidențiale și parlamentare, din România.

„Pornind de la lucrarea «M-a făcut mama artistă», prezentă într-o expoziție cu tentă politică din 2012, în care m-am auto-reprezentat într-o postură ironică, în dublă ipostază de balerină, am dezvoltat ulterior conceptul (auto)portretului sarcastic și (auto)persiflarea. Dincolo de influențele venite dinspre societate în sondarea propriei ființe, anturajul obscur, nu întotdeauna ales de mine, ori societatea confuză cu care mă confrunt, mediul în care, vrând-nevrând, mă complac și ajung să mă identific, fie și parțial, cu lumea în care trăiesc – ultimele autoportrete sunt în egală măsură rodul ochiului (auto)critic asupra fizionomiei mele actuale, marcată de trecerea timpului și a vremurilor. Îngroșarea propriilor defecte și accentuarea stărilor de alienare mă motivează în investigarea altfel a acestui gen pictural clasicizat, fără a ocoli, bineînțeles, viziunea realistă sau perspectiva amuzantă asupra mea”, spune Marilena Murariu.

Despre Marilena Murariu

Marilena Murariu s-a născut la 26 mai 1954, la Iaşi. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Pictură, la clasa profesorului Vasile Grigore. Lucrări ale artistei se găsesc în colecţii publice, printre altele, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Cotroceni Bucureşti şi la Muzeul Bibliei Tel Aviv. Treisprezece lucrări ale artistei cu tema „Balcic” figurează în filmul „Tinereţe fără tinereţe”, de Francis Ford Coppola. Ea a colaborat și cu Opera Naţională Bucureşti pentru scenografia operei „Casanova”.

Pictoriţa, cunoscută şi pentru ciclurile „Despre Elena”, „Show-off, of, of”, „Portrete în revoluţie” şi „Mulţumesc, maître Bosch!”, a propus încă de la debut o artă deopotrivă conceptuală şi metafizică, un univers multifaţetat, în care figurativul şi abstractul concurează şi se susţin.

Creația ei din ultimii ani reprezintă, în mare parte, o satiră socială ce reflectă (auto)ironic situația comico-tragică, curat-murdară a politichiilor românești. Prin desene în tehnică mixtă și pictură în ulei pe panou de lemn, artista surprinde atât complexitatea personală, cât și absurdul colectiv al realităților politice și explorează legătura dintre identitate și autoritate, abordând cu o viziune directă umorul și critica socială.

Marilena Murariu explorează scena politică românească printr-un gest de travestire, transformându-și propria imagine într-un instrument al satirei, spune curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu. Autoportretul devine un loc al metamorfozei, în care chipul ei împrumută trăsăturile și gesturile personajelor politice contemporane, aducând o nuanță de vulnerabilitate.

Expoziția „Fascinată de mine însămi” oferă ocazia de a explora granița dintre ironie, autoironie, introspecție și realitate socială.