Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Sculptorul Arnaldo Pomodoro invită pentru prima dată publicul în atelierul său milanez – FOTO

Sculptorul Arnaldo Pomodoro invită pentru prima dată publicul în atelierul său milanez – FOTO

Marele sculptor italian Arnaldo Pomodoro și-a deschis pentru prima dată atelierul milanez și expune opere de la debut. Întâlnire cu un artist al cărui succes se bazează pe folosirea geometriei.

Pentru că în curând va împlini 96 de ani, Arnaldo Pomodoro și-a inaugurat în atelierul său o expoziție în jurul uneia dintre primele sale opere, realizate în 1958: „L’inizio del tempo n. 2.

Creații inedite sau necunoscute

„Este prima dată când se deschide astfel publicului atelierul său, expunând creații inedite sau necunoscute, documente și arhive originale”, explică Laura Berra, conservatoare a colecției Fundația Arnaldo Pomodoro. Este în centrul proiectului Open Studio”.

linizio dell tempo

Prin expunerea unui grup de sculpturi, desene și studii de design, dintre care unele sunt împrumutate de la CSAC din Parma, și a numeroase materiale de arhivă (fotografii, cataloage, reviste, decupaje de presă, corespondență…), expoziția spune povestea genezei marelui basorelief „L’inizio del tempo n. 2 (1958 – 230 × 270 cm) și perioada de activitate a sculptorului dintre anii 1957 și 1964, până la realizarea lucrării „Grande omaggio alla civiltà tecnologica” (1960-1964 – 24 × 8 m) pentru fațada Universității Populare din Köln, sinteză poetică între investigațiile despre semn-scriere și semn-materie.

arnaldo pomodoro atelier

În afară de lucrări impresionante, în atelier publicul va putea admira și o fotografie a actriței Monica Vitti cu Michelangelo Antonioni, în 1964, la Bienala de la Veneția. „Cu cât ești mai bun, cu atât te iubesc mai mult”, se arată în mesajul scris de Monica Vitti pe poza din fața biroului său.

Arnaldo Pomodoro s-a născut în Morciano di Romagna în 1926 și a crescut și a studiat la Pesaro. Din 1954, locuiește și lucrează la Milano. Lucrările sale pot fi găsite în spații urbane din Italia și din străinătate și în colecții publice importante din întreaga lume. Este considerat unul dintre cei mai importanți artiști de pe scena contemporană.

„Open Studio” poate fi vizitat gratuit, până la 18 decembrie.

Credit foto: Fondazione Arnaldo Pomodoro