Sculptorul basarabean Iulian Cristea, la Arbor.art.room
Sculptorul basarabean Iulian Cristea va expune o serie de peisaje suprarealiste la Arbor.art.room din București, în perioada 24 noiembrie – 18 decembrie.
„Wilderness” este concepută ca o cercetare despre o lume abandonată, lipsită de prezența omului. Ea cuprinde desene de grafică, instalații cu componente ready-made și sculptură, realizate în cadrul unui proces creativ în care impulsul e aleatoriu, se arată în prezentarea expoziției.
Compozițiile incongruente realizate de Iulian Cristea produc efecte neliniștitoare asupra privitorului. Acesta este invitat să sondeze peisajele misterioase, să-și imagineze o versiune a Terrei nepopulate, abandonate și să chestioneze absența omului.
Expoziția lui Iulian Cristea încheie un an dedicat de asociația Arbor promovării tinerelor talente originare din Republica Moldova. Calendarul evenimentelor a fost afectat de izbucnirea războiului din Ucraina, o dramă în fața căreia e importantă solidaritatea. Astfel, pe lângă vernisajele tinerilor artiști basarabeni Daniel Cauia, Nadya Izosimova și Iulian Cristea, Arbor a organizat expozițiile „Suflet rănit” – a artistei ucrainene Olga Kovtun, o inițiativă în sprijinul artiștilor ucraineni, și „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni” – o călătorie documentar-istorică (organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Moldovei) despre deportări, o temă din păcate din nou actuală.
Scurtă biografie Iulian Cristea
Iulian Cristea (n. 1991, Republica Moldova) a studiat sculptura la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la Universitatea Națională de Arte din București și la Universitatea de Arte Plastice din Saar, Saarbrücken (Germania), titular al bursei Erasmus.
Este câștigătorul mai multor premii, obținute în cadrul concursurilor naționale și internaționale, iar publicul îi cunoaște creația din mai multe expoziții personale și de grup organizate la București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Luxemburg.
Vernisajul „Wilderness” e programat pe 24 noiembrie, începând cu ora 16:00. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 17:00 și 19:00, și sâmbăta și duminica, între 12:00 și 18:00.