Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Secretele tabloului „Recensământul de la Betleem” de Pieter Bruegel, dezvăluite

Secretele tabloului „Recensământul de la Betleem” de Pieter Bruegel, dezvăluite

„Le dénombrement de Bethléem/ Recensământul de la Betleem” este un tablou al pictorului  Pieter Bruegel cel Bătrân datând din secolul al XVI-lea, conceput ca un reportaj. El spune povestea colectei de impozite într-un sat flamand în Ajun de Crăciun, la 1566.

Se văd de asemenea scene de viață cotidiană precum copii care se joacă pe gheață. Dar artistul a ascuns un al doilea tablou în pictura sa.

Oferă un mesaj simbolic destul de contemporan

Expusă la Musée royaux des Beaux-Arts din Bruxelles (Belgia), această capodoperă a picturii flamande reprezintă un sat în apropiere de Anvers.

Cu toate acestea, el se numește „Dénombrement de Bethléem” (Recensământul de la Betleem). Cheia se află în tablou.

Bruegel a pictat-o pe Fecioara Maria însărcinată pe măgarul ei. Există și Iosif, el este cu spatele, îl recunoaștem după fierăstrăul lui de tâmplar, purtat pe umăr.

Pictorul redă călătoria lui Iosif și a Mariei prin timp pentru a livra un mesaj simbolic destul de contemporan: părinții lui Iisus erau oameni modești în mulțimea de anonimi.

Foto credit: Musée royaux des Beaux-Arts din Bruxelles