Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Shared Experience Lab – Potențialul, beneficiile și impactul domeniului art & science
entropist 2, curatorial.ro

Shared Experience Lab – Potențialul, beneficiile și impactul domeniului art & science

Proiectul Shared Experience Lab aduce împreună specialiști locali și internaționali care își împărtășesc experiența practică la intersecția dintre artă și știință.

Este un proiect-experiment creat cu scopul de a investiga și prezenta potențialul, beneficiile și impactul domeniului art & science, un domeniu hibrid cu mize artistice, științifice și educaționale importante în peisajul cultural, atât local cât și internațional.

Miza lui este fluidizarea dialogului dintre domeniile culturale și cele de cercetare, pentru a genera abordări inovative și sustenabile în artă, știință și societate deopotrivă.

Cu o structură mixtă de conferințe de tip artist talk/scientist talk, paneluri de discuții și dezbateri despre artă, știință și societate, însoțite de o expoziție de artă participativă (studiu de caz), Shared Experience Lab oferă publicului o perspectivă candidă și accesibilă asupra unui domeniu perceput cel mai adesea ca un cumul transdisciplinar abstract, chiar criptic.

„Diversitatea practicilor însumate sub această denumire de art & science poate genera dificultăți în a defini și descifra acest domeniu. Migrarea metodelor de cercetare între discipline, practici curatoriale și artistice noi, cooperare și participativitate, sunt doar câteva dintre subiectele pe care le vom aborda în cele șase săptămâni ale acestui laborator experimental”, spune Floriama Candea, directoarea artistică a Shared Experience Lab.

Proiectul, inițiat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință, promovează practicile și colaborările transdisciplinare, ca metodologii alternative care pot contribui la un viitor sustenabil din punct de vedere cultural, tehnologic și social.

Dezbateri și prezentări

Shared Experience Lab invită publicul să ia parte la dezbateri și discuții despre transdisciplinaritate în proiecte artistice și științifice, despre implicațiile filosofice, sociale și etice ale acestui tip de practici, respectiv implicațiile noilor tehnologii atât în aceste practici, cât și în viața cotidiană. Toate aceste discuții vor fi publicate pe parcursul următoarelor două luni pe canalul anchor.fm/Qolony.

Shared Experience Lab debutează cu o serie de discuții în format podcast, în care sunt invitați reprezentanți importanți ai domeniului cultural independent din Romania (Suzana Dan – Rezidența9 și Alin Rotariu – Asociația Simultan) și internațional (Laura Welzenbach – Ars Electronica Export și Claudia Schnugg – cercetătoare independentă și curatoare). Ei vor împărtăși experiența acumulată în crearea de proiecte interdisciplinare alături de echipe mixte și vor dezbate impactul pe care domeniul art & science îl are în societate și cultura contemporană.

Floriama Candea, Sabina Suru și Cătălin Crețu vor susține – pe 11 septembrie, la Simultan Festival la Timișoara – o serie de dialoguri cu publicul, în care vor prezenta exemple concrete despre cum colaborările transdisciplinare s-au concretizat în proiectele artistice pe care cei trei le-au creat de-a lungul timpului. La finalul proiectului, în cadrul expoziției care va avea loc începând cu 1 octombrie la VAGon – Spațiu in(ter)disciplinat, în cadrul comunității Atelierele Malmaison din București, publicul va putea să experimenteze practic aceste principii prin intermediul unei expoziții behind the scenes propusă de artiștii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Cretu, împreună cu programatorul Cristian Balaș.

Shared Experience Lab este un proiect Qolony – Colonia pentru Artă și Știință, asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști activi în discipline variate, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici la specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici transdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează.

Proiectul cultural e finanțat de Ministerul Culturii, prin programul Access 2022.

Credit foto: curatorial.ro