Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul tablou realizat de membrii The Beatles, vândut pentru 1,7 milioane dolari
the beatles, images of a woman

Singurul tablou realizat de membrii The Beatles, vândut pentru 1,7 milioane dolari

Singura operă de artă realizată, în comun, de toți cei patru membri ai formaţiei The Beatles a fost vândută la casa de licitații Christie’s din New York pentru suma de 1,7 milioane de dolari.

„Images of a Woman” a fost estimat că va fi vândută pentru o sumă cuprinsă între 400.000 și 600.000 de dolari și „cristalizează un moment magic din istoria Beatles”, a declarat specialistul Casey Rogers de la Christie’s.

Prețul său final de vânzare a fost de aproximativ trei ori mai mare decât estimarea maximă. Lucrarea a fost adjudecată contra sumei de 1.744.000 de dolari.

„Este o raritate să ai o lucrare pe hârtie în afara catalogului lor muzical care este o relicvă fizică, acest obiect tangibil cu contribuții din partea tuturor celor patru Beatles”, a spus Rogers despre pictura de 21,5 pe 31 de inci.

The Beatles nu erau străini de arta vizuală. Lennon a urmat cursurile unei școli de artă, iar McCartney a studiat și el acest domeniu. Atât George Harrison, cât și Ringo Starr desenau „des și cu mult talent”, a adăugat comunicatul de presă al casei Christie’s.

Creată în Japonia

The Beatles se aflau în mijlocul unui turneu în care au susținut cinci concerte în doar trei zile la faimoasa arenă japoneză Nippon Budokan – dar când nu cântau, se ascundeau în apartamentul prezidențial de la Tokyo Hilton, creând o operă de artă care a devenit cunoscută sub numele de „Images of a Woman”.

Fiecare colț al tabloului reflectă o notă personală, cu multă varietate de forme, culori și chiar vopsele folosite. Porțiunea lui Harrison, care folosește tușe de pensulă mai întunecate și cu aspect mai sumbru, pare să se întindă cel mai mult din colțul său, în timp ce zona lui Starr este mai mică și caricaturală. Atât Lennon, cât și McCartney au lucrat în principal în acrilic, a precizat Christie’s, în timp ce Harrison și Starr s-au bazat mai mult pe acuarelă. În centru, unde se afla lampa, se află semnăturile.

Britanicii nu au dat niciodată un titlu oficial picturii lor, dar a devenit cunoscută sub numele de „Images of a Woman” la sfârșitul anilor 1980, când „un jurnalist japonez a crezut că poate vedea organele genitale feminine în cadranul lui Paul”, potrivit Christie’s.

„Images of a Woman” a fost rezultatul unic al unui moment special din cariera trupei. La sfârșitul lunii august 1966, la mai puțin de două luni de la plecarea din Japonia, The Beatles au susținut ultimul lor concert – cu excepția unei reprezentații pe acoperiș din 1969 – la Candlestick Park din San Francisco, punând capăt turneelor riguroase și concentrându-se pe munca de studio.