Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sook-Kyung Lee, curator la Tate Modern, va fi directorul artistic al Bienalei Gwangju 2023
sook roger sinek, gwangju biennale foundation

Sook-Kyung Lee, curator la Tate Modern, va fi directorul artistic al Bienalei Gwangju 2023

Sook-Kyung Lee, curator principal pentru artă internațională la Tate Modern, a fost desemnată directorul artistic al ediției din 2023 a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Asia.

Numirea ei reprezintă prima dată când un singur curator conduce bienala, după Kim Hong-hee, directorul Muzeului de Artă Modernă din Seul, care a organizat expoziția în 2006. Va fi și prima dată când o persoană născută în Coreea organizează bienala, de la ediția lui Kim, potrivit artnews.com.

Bienala organizată de Lee este programat să debuteze în luna aprilie 2023.

Mare parte din carierea ei, Lee a fost stabilită în afara Coreei de Sud. Înainte de Tate Modern Londra, ea a lucrat la Tate Liverpool și Tate Research Centre.

La Tate Modern s-a ocupat recent de organizarea retrospectivei Nam June Paik și a „A Year in Art: Australia 1992”, analiză centrată pe arta indigenă.

Gwangju Biennale Foundation, care organizează bienala, a transmis că a ales-o pe Lee pentru că ea a ajutat la promovarea artei coreene în întreaga lume. În mod special, fundația a lăudat pavilionul ei pentru Coreea de la Bienala de la Veneția din 2015, care a cuprins lucrări semnate de Moon Kyungwon și Jeon Joonho.

Nu a fost stabilită încă tema pentru Bienala Gwangju 2023, însă ediția va fi centrată pe „spiritul Gwangju”, definit de fundație ca încercare de a lega orașul sud-coreean la contextul global.

Bienala a mai spus că va prioritiza „viziunea planetară” ce „respectă diversitatea rasială, culturală și istorică”. În asentiment, Lee a promis că își ia „angajamentul față de perspectiva non-vestică”.

Credit foto: Roger Sinek, Gwangju Biennale Foundation