Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Spațiul extins pentru colecția de pictură europeană din Complexul Muzeal Arad, inaugurat public
complexul muzeal arad, pinacoteca

Spațiul extins pentru colecția de pictură europeană din Complexul Muzeal Arad, inaugurat public

Spațiul expozițional pentru colecția de pictură europeană din Complexul Muzeal Arad a fost extins și va fi inaugurat public la 1 martie, de la ora 18:00.

După aproximativ jumătate de secol, Pinacoteca a fost redeschisă publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Printre exponenții artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar în noul spațiu sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda și Paris.

Cu acest prilej, va fi redeschisă expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849”, cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat”, și va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii.