Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură atribuită lui Caravaggio a cărei licitaţie a fost blocată intră oficial sub protecţia statului spaniol
caravaggio

O pictură atribuită lui Caravaggio a cărei licitaţie a fost blocată intră oficial sub protecţia statului spaniol

Lucrarea “Hristos biciuit” fusese iniţial scoasă la licitaţie, cu preţul de pornire de 1.500 de lire sterline, înainte ca evaluarea sa la 42 de milioane de lire să fie dezvăluită, notează The Guardian.

Miercuri, la şase luni după ce ministerul spaniol al Culturii a impus o interdicţie de scoatere din ţară a operei, autorităţile de la Madrid au declarat pictura în ulei “bun de interes cultural”.

Lucrarea este descrisă drept “exemplu de măiestrie a picturii ce ilustrează naturalismul italian”, care a avut o mare influenţă asupra şcolii de pictură de secol XVII din Madrid.

Opera a fost retrasă de la vânzare în aprile, când mai mulţi experţi au sesizat că i-a fost atribuită incorect lui José de Ribera

Experţi de la muzeul Prado au tras semnalul de alarmă şi au spus că “există suficente dovezi stilistice şi documentare” pentru a susţine că mica pictură, de 111 centimetri pe 86 de centimetri, este un Caravaggio original.

Potrivit autorităţilor regionale, “opera merită protecţie, indiferent de autor, dar balanţa înclină către geniul italian”.

Concret, faptul că opera are statut special înseamnă că proprietarii, cei trei copii ai lui Antonio Pérez de Castro, fondatorul Şcolii de Design din Madrid şi ai artistei Mercedes Méndez Atard, trebuie să anunţe autorităţile dacă vor să vândă pictura, iar acestea au drept de preempţiune.

Credit foto: The Guardian (handout)