Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Spotlight #7, arta urbană conturează geometria orașului / galerie foto
spotlight 2023 andrei petcu

Spotlight #7, arta urbană conturează geometria orașului / galerie foto

Mai mult de 120.000 de oameni au participat la cea de-a şaptea ediţie a festivalului Spotlight, cu tema „Geometry of the City”, care a avut loc weekendul trecut în București, au anunțat organizatorii, Primăria Capitalei.

Picturi şi lucrări de artă urbană au fost proiectate pe faţadele clădirilor, iar din program nu au lipsit muzica de cor şi poeziile mixate cu spectacole de video mapping, instalaţiile de light art şi petreceri în aer liber.

Printre cele mai vizitate puncte de atracţie ale ediţiei din acest an s-au numărat lucrările de new media create de artişti români special pentru festivalul de la Bucureşti. Devenit un element de marcă al Spotlight, spectacolul de video mapping de pe Cercul Militar Naţional a fost conceput în acest an de artistul Vali Chincişan și inspirat de metropola aglomerată.

spotlight 2023 andrei gindac 1

Spotlight 2023, Andrei Gîndac 

Teatrul Odeon a fost transformat total de cele două sesiuni de video mapping pline de culoare create de Mindscape Studio. Prezent pentru prima dată la festival, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a colaborat cu artiştii de la Mindscape Studio pentru a propune publicului un spectacol inedit de video mapping pe faţada Teatrului Odeon, ce a marcat 60 de ani de existenţă a ansamblului.

spotlight 2023 andrei gindac 3

Spotlight 2023, Andrei Gîndac

Les Ateliers Nomad în colaborare cu Monument For – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public au pregătit de la sesiuni de lectură, la lecţii de istorie, toate combinate cu proiecţii de video mapping și instalaţii multimedia. În campania „Statui Vii”, publicul a putut admira statuile lui Carol I şi Corneliu Coposu activate prin proiecţii de video mapping. Parcul Ateneului Român care găzduieşte statuia lui Mihai Eminescu a devenit neîncăpător în timpul spectacolului de video mapping în care spectatorii au putut asculta poezii eminesciene recitate de actori. Ansamblul Monumental Iuliu Maniu din Piaţa Revoluţiei a devenit scena neaşteptată a unei lecţii de istorie prin intermediul instalaţiei de new media, care a oferit informaţii despre viaţa marelui om de stat Iuliu Maniu la împlinirea a 150 de ani de la naşterea sa.

spotlight 2023 andrei gindac 2

Spotlight 2023, Andrei Gîndac

Muzică, artă contemporană și instalații

Nou în festival, Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest a fost spaţiu de expoziţie pentru o lucrare de artă contemporană semnată de Roman Tolici. Printre artiştii români prezenţi pentru prima dată în Spotlight Festival, autorul de filme de animaţie şi benzi desenate Matei Branea şi grafferii de la Sweet Damage Crew au expus pe Palatul Telefoanelor câte o lucrare de artă urbană în fiecare seară de festival, alături de un alt nume important al street-art-ului din România, Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată).

Prima galerie de new media art din România, One Night Gallery a curatoriat pentru Spotlight Festival două instalaţii relizate de tinerii artişti Albert Kaan şi Misha Diaconu – unul dintre cei mai importanţi sculptori metalişti ai generaţiei sale.

spotlight 2023 andrei petcu 2

Spotlight 2023, Andrei Petcu

Instalaţia Discoballs a celor de la 360 Revolution, din faţa magazinului Muzica, însoţită de muzică, a adunat sute de participanţi în fiecare seară de festival.

Pe lângă clădiri şi statui reactivate de proiecţii de lumină şi spectacole de video mapping ce au animat Calea Victoriei, instalaţiile de light art de mari dimensiuni au fost printre cele mai pozate lucrări din festival: impresionantele flori multicolore FloWeЯ PoWeЯ create de francezii de la Aérosculpture, grădina de lotuşi din Parcul Kretzulescu, creată de Nicolas Paolozzi, Talking Heads ale pionierilor new media din Ungaria – Limelight, Roller Coaster-ul de lumină semnat de studioul Kaustik din România şi instalaţia Neutrino prezentată de artiştii austrieci de la Circus Lumineszenz.

Fotografii: Andrei Gândac; Andrei Petcu (c) ARCUB