Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Statuia colosală a împăratului Constantin, recreată la Roma
statuie constantin

Statuia colosală a împăratului Constantin, recreată la Roma

Statuia colosală a lui Constantin, primul împărat din Roma care s-a convertit la creștinism, a fost reconstituită. Două picioare, un genunchi, un biceps și un cap impunător au fost fragmentele din marmură folosite.

O reproducere a statuii de 13 metri înălțime a lui Constantin așezat și cu trupul parțial acoperit cu o mantie de bronz, a fost dezvelită în grădina de pe Colina Capitolină, cu vedere spre Forumul Roman.

„Această statuie este cea mai mare din care s-au găsit rămășițe la Roma”, a declarat presei Claudio Parisi Presicce, curatorul responsabil cu monumentele Romei.

Recordul de cea mai mare statuie era deținut de colosul care îl reprezenta pe împăratul Nero, înalt de 30 de metri și ridicat în apropiere de locul unde se află acum Colosseumul, căruia i-a dat numele.

Timp de sute de ani, arheologii, istoricii și turiștii au fost nevoiți să își folosească imaginația pentru a-și crea statuia în întregime, pe baza fragmentelor de marmură expuse și astăzi în Muzeele Capitoline.

Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost identificată ca fiind o reprezentare a lui Constantin cel Mare.

Studiile ulterioare au stabilit că unele părți ale statuii lui Constantin ar fi putut fi reciclate de la o statuie anterioară. Detaliile de pe bărbie sugerează, de asemenea, că statuia originală avea barbă.

statuie constantin2

O ipoteză este că statuia îl reprezenta pe Jupiter și se afla în cel mai important templu din vârful Colinei Capitoline, ale cărui fundații sunt vizibile și astăzi.

Monedele și medaliile din perioada anterioară lui Constantin îl arată pe Jupiter așezat cu genunchiul drept descoperit, exact postura adoptată pentru statuia lui Constantin.

„Constantin este doar cel mai recent dintr-o lungă serie de împărați care au fost portretizați ca fiind Jupiter”, potrivit lui Claudio Parisi Presicce.

Statuia va rămâne la locul ei cel puțin până în 2025, anul jubiliar în timpul căruia milioane de pelerini catolici sunt așteptați la Roma. Locația sa finală va fi stabilită la o dată ulterioară. Proiectul a fost subvenționat de Fundația Prada pentru o sumă nespecificată.

Credit foto: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali