Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ștefan Câlția prezintă în expoziție la Palatul Culturii din Iași creații și obiecte colecționate de-a lungul a 45 de ani
stefan caltia obiectele restaurarii

Ștefan Câlția prezintă în expoziție la Palatul Culturii din Iași creații și obiecte colecționate de-a lungul a 45 de ani

Lucrări realizate și obiecte colecționate de Ștefan Câlția în peste 45 de ani de creație vor putea fi admirate, din 10 mai, în expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă, Palatul Culturii Iași.

Ștefan Câlția, care împlinește anul acesta 80 de ani, prezintă din 10 mai expoziția „Obiectele restaurării”, curatoriată de Alexandra Manole și Matei Câlția și organizată de Asociația Galeria Artep.

„Așezăm narațiunea expoziției ‘Obiectele restaurării’ în jurul unor puncte centrale în arta lui Ștefan Câlția, acele puncte legate de obiectualitate și readucerea în discuție a unor valori. Ne dorim ca parcursul prin expoziție să fie unul care să reinstaureze bucuria și înțelegerea față de loc, oricare ar fi acela, față de peisaj, de pictură și grafică drept medii artistice, de meșteșug ca element al educației. Includem așadar elemente în legătură cu care vă invităm să ascultați reflexii ale artistului, dar și ale celor preocupați de valorile expuse în arta lui, având convingerea că expoziția este un spațiu de privire, învățare și dialog”, spun curatorii acestei expoziții.

Vernisajul va avea loc marți, 10 mai, la ora 18.00, în prezența artistului.

Expoziția, inițiată de Fundația Ștefan Câlția și Asociația Galeria Artep poate fi vizitată, în spațiile Palatului Culturii din Iași, în perioada 10 mai – 10 iulie.

Vizitatorii se vor întâlni cu lucrări ce cuprind o perioadă de peste 45 de ani de creație, dar și obiecte colecționate de artist, de la un fragment de troiță cu Iisus Hristos de sfârșit de secol al XVII-lea la vasele de glăjărie reproduse anul trecut, până la obiecte folosite de voluntarii Asociației Monumentum, în cadrul Școlii de vară de restaurare de la Șona.

Trei expoziții în pregătire

Cea mai recentă expoziție a pictorului în Iași a fost „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, deschisă la Galeria Artep în decembrie 2021.

Alte expoziții importante sunt: „Uroborus. Ștefan Câlția”, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, octombrie 2019, ,,Obiecte grăitoare’’ la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, 2017; „Locuri” la Muzeul de Artă, Timișoara, 2012-2013, „Șapte povești cu Ștefan Câlția”, la Galeria Posibilă și Galeria AnnArt, București, 2006; „Vânzătorul de aripi” la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2006; „Voyages Transylvaniens” la Muzeul Brukenthal, Sibiu, 2006.

Reprezentanții Artep anunță trei expoziții în pregătire: pe 25 iunie la Șona, Brașov; 12 septembrie – 16 octombrie, The Garrison Chapel, Londra; 24 noiembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană, București.

Expoziția „Ștefan Câlția. Obiectele restaurării” este organizată de Asociația Galeria Artep cu sprijinul Fundației Ștefan Câlția și al Galeriei Posibilă.

ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași. În cei aproape patru ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2021), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Nicu Ilfoveanu (2021), Florin Ghenade (2021) Matei Bejenaru (2021) și Claudiu Ciobanu (2022).

Fundația Ștefan Câlția își concentrează atenția pe relația pe care opera artistului o creează cu comunitățile, stimulând îndeosebi în satul Șona proiecte de înțelegere și folosire a patrimoniului. Galeria Posibilă este o galerie de artă din București înființată acum 20 de ani care promovează proiecte de artă în relație cu peisajul.