Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
SUA au returnat Mali peste 900 de opere de artă vechi

SUA au returnat Mali peste 900 de opere de artă vechi

Autorităţile americane au confiscat obiectele considerate furate şi care fuseseră listate drept copii, în 2009, arată Smithsonian Magazine.

Luni, au fost trimise către ţara din Vestul Africii 921 de asemenea asemenea lucrări.

Potrivit unor declaraţii oficiale, operele care ar fi fost furate au trezit suspiciuni în 2009, când autorităţile au interceptat un transport ilegal. Iniţial considerate copii, s-a dovedit că erau obiecte preţioase folosite în ceremonialul funerar, scrie Z achary Small de la New York Times, citat de Smithsonian Magazine.

Poliţia de frontieră americană a confiscat obiectele

Ulterior, Susan McIntosh, expert în antropologie şi artă din Vestul Africii la Rice University le-a studiat şi a transmis un raport în 2009, potrivit căruia acestea sunt autentice.

Multe dintre ele se pare că au fost realizate în perioada neolitică. Printre acestea s-au regăsit şi şase urne funerare, create între anii 900 şi 1.700.

“Nimeni nu are dreptul să fure sau să distrugă … patrimoniul sau istoria”, a afirmat agentul special Homeland Security Investigations, Mark Dawson. El a adăugat că agenţia guvernamentală va continua să “urmărească necontenit orice persoană care fură comorile nepreţuite ale unei naţiuni şi va face eforturi pentru a le returna pe acestea popoarelor, astfel încât generaţiile viitoare să se bucure de ele”.

Operele de patrimoniu vor fi expuse ulterior în mai multe spaţiil muzeale din Mali, inclusiv în Muzeul Naţional din Bamako.

Credit foto: Homeland Security Investigations via Smithsonian Magazine