Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou furat, dispărut din 1945, recuperat de FBI și returnat unui muzeu bavarez
johann franz nepomuk lauterer's landscape of italian character, fbi chicago

Tablou furat, dispărut din 1945, recuperat de FBI și returnat unui muzeu bavarez

Un tablou furat la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost recuperat de agenții FBI din Chicago și returnat Colecțiilor de pictură bavareze de stat.

Peisajul realizat de artistul vienez Johann Franz Nepomuk Lauterer a făcut parte din colecția Noului Palat Bayreuth și a fost raportat ca fiind o pierdere de război. Lucrarea se afla în baza de date de artă pierdută, accesibilă publicului, a Fundației germane de artă pierdută încă din 2012.

Lucrările de cercetare și recuperare efectuate de firma specializată Art Recovery International (ARI) ar fi scos la iveală informațiile privind proveniența tabloului, care arată că acesta a fost furat din Germania de un soldat american.

Posesorul voia bani în schimbul tabloului

În decembrie anul trecut, avocatul și fondatorul ARI, Christopher A. Marinello, a fost contactat pentru prima dată de o persoană din Chicago care pretindea că deține un „tablou furat” și întreba cum să îl returneze. Potrivit unui comunicat de presă al ARI, se pretindea că unchiul posesorului ar fi adus tabloul acasă din Germania după ce a servit în armata americană în timpul războiului.

ARI a primit câteva imagini ale tabloului, dar nicio informație despre artist sau titlu.

Marinello și echipa lui au colaborat cu avocații de la firma germană Wantuch Thole Volhard pentru a identifica lucrarea ca fiind un peisaj pierdut de mult timp al lui Lauterer, care făcea parte din colecția Noului Palat Bayreuth, o galerie filială a Colecțiilor de pictură bavareze (BSPC). Aceasta a apărut pentru prima dată pe piața americană de artă în 2011, dar negocierile pentru returnarea ei la BSPC au eșuat.

„Am împărtășit toată documentația probatorie a pierderii cu posesorul care, inițial, a vrut să fie plătit pentru a elibera opera de artă”, a declarat Marinello într-un comunicat. „I-am explicat politica noastră de a nu plăti pentru opere de artă furate și că cererea era nepotrivită, având în vedere legătura familială. Știm și că cineva a încercat să vândă tabloul pe piața de artă din Chicago în 2011 și a dispărut atunci când muzeul și-a înaintat cererea. În cele din urmă, am negociat o eliberare necondiționată a tabloului și am cerut FBI Art Crime Team să ducă acest caz la final. FBI din Chicago a confirmat jaful și a oferit un plus de încredere posesorului pentru a preda tabloul necondiționat”.

Tabloul a fost returnat oficial muzeului la consulatul german din Chicago. Un comunicat de presă al muzeului de artă Alte Pinakothek din München a precizat că „Landscape of Italian Character” va sta alături de omologul „Italian Landscape”.