Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Le Panier de fraises des bois”, de Chardin, clasat „tezaur național”, intră în colecția Muzeului Luvru
chardin

Tabloul „Le Panier de fraises des bois”, de Chardin, clasat „tezaur național”, intră în colecția Muzeului Luvru

Muzeul Luvru va avea în colecțiile sale un al 42-lea tablou de Jean-Siméon Chardin (1699 – 1779). Grupul LVMH s-a angajat să finanțeze două treimi din prețul tabloului „Le Panier de fraises des bois”, clasat „tezaur național”, adică aproximativ 15 milioane de euro din 24,3 milioane de euro.

Acestui tablou îi este dedicată ediția din 2023 a campaniei „Tous mécènes!” care, în fiecare an, începând din 2010, face apel la generozitatea publicului pentru a sprijini un proiect de punere în valoare a patrimoniului considerat prioritar: restaurare, achiziție sau proiect muzeografic.

„Am fost deja asigurați că cel mai mare grup de bunuri de lux din lume, LVMH (care a avut vânzări de aproximativ 80 de miliarde de euro până în 2022), va contribui cu două treimi din suma necesară. Adică aproximativ 15 milioane de euro dintr-un total de 24,3 milioane de euro”, a anunțat Laurence des Cars, președinta și directoarea muzeului. Ea a adăugat că o altă companie privată s-a angajat cu 1 milion de euro, iar Société des amis du Louvre contribuie cu 500.000 de euro.

Muzeul Luvru va suplimenta această sumă prin utilizarea propriului buget de achiziție susținut de vânzările de bilete (aproximativ 6,5 milioane de euro). Se așteaptă ca donatorii individuali să contribuie cu aproximativ 1,3 milioane de euro, puțin mai mult decât s-a strâns în 2022 pentru campania de achiziționare a tabacherei Choiseul (5.000 de donatori).

„«Le Panier de fraises des bois», ultima pictură în ulei de această calitate aflată încă în colecție privată, este cea de-a șaptea «comoară națională» la care am contribuit pentru a o cumpăra”, a comentat Jean-Paul Claverie, consilier de patronaj al LVMH.

Tabloul a fost prezentat în mod regulat în expoziții, de-a lungul secolului XX. În 1999, a apărut pe afișul retrospectivei organizate de Pierre Rosenberg la Grand Palais. De atunci, emblematica operă de maturitate a lui Chardin a devenit o piatră de hotar în istoria picturii occidentale de natură statică.

24,3 milioane de euro, record mondial pentru un tablou francez din secolul al XVIII-lea

Lucrarea a fost achiziționată, în martie 2022, la o licitație Artcurial Paris, de Adam Williams, un galerist american. El a oferit 24,3 milioane de euro, un record mondial pentru o pictură franceză din secolul al XVIII-lea și dublu față de estimarea minimă.

Coșul cu căpșuni sălbatice a fost totuși recunoscut drept „tezaur național” la inițiativa lui Laurence des Cars.
Drept urmare, permisul de export nu a fost eliberat, iar autoritățile publice au primit 30 de luni pentru a strânge suma.

Acest lucru a fost posibil, mai ales că legea adoptată în 2002 permite companiilor să deducă din impozit 90% din donațiile lor, până la un maxim de 50% din impozitul pe profit. Este o situație avantajoasă pentru ambele părți, atât pentru muzeu, cât și pentru patron, ale cărui acțiuni sunt mediatizate. Până în primăvară, muzeul va avea probabil un al 42-lea Chardin.

Tabloul poate fi văzut în sala 831 din Luvru, aripa Richelieu, etajul al doilea, cel puțin până la sfârșitul expoziției „Tous mécènes!”. Cei care vor să doneze o pot face prin cec, pe un formular care poate fi descărcat de pe donate.louvre.fr și returnat prin poștă.