Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” al lui Theodor Aman, în prim-plan la New York

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” al lui Theodor Aman, în prim-plan la New York

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” al lui Theodor Aman reprezintă centrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român din New York pe 24 ianuarie, când se împlinesc 163 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească.

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat celei mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, va fi lansat cu această ocazie.

Pe 24 ianuarie, începând cu ora României 21:00, pe canalele social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american și nu numai circumstanțele unirii Moldovei și Țării Românești pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii românești moderne.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României din București (MNIR), textul și prezentarea video aparținându-i dr. Cristina Păiușan-Nuică, specialist MNIR. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

„Proclamarea Unirii Principatelor”, asemuit „Declaration of Independence”

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la București, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești după ce, în prealabil, avusese loc alegerea lui în fruntea Moldovei.

Potrivit Cristinei Păiușan-Nuică, „«Proclamarea Unirii Principatelor», capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și simbol al națiunii române, poate fi asemănat, ca importanță istorică și tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull «Declaration of Independence», păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al națiunii americane”.

„The History of Romania in One Object/ Istoria României într-un obiect”, una dintre seriile cel mai bine primite ale programului ICR NY, a fost lansată în luna mai a anului 2020 și derulată în parteneriat cu câteva mari muzee românești: Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum 38 de exponate, artefacte și vestigii reprezentative pentru istoria țării noastre.

Credit foto: ICR New York