Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Tablouri de JMW Turner nevăzute de 100 de ani în Marea Britanie, expuse la National Gallery

Tablouri de JMW Turner nevăzute de 100 de ani în Marea Britanie, expuse la National Gallery

Două picturi în ulei ale unuia dintre cei mai mari artiști britanici, JMW Turner, care nu au fost văzute în Marea Britanie de peste 100 de ani, vor fi expuse la National Gallery anul acesta. Picturile lui Turner sunt scene europene care prezintă întinderi de apă și de cer.

„Harbour of Dieppe: Changement de Domicile” și „Cologne, the Arrival of a Packet-Boat: Evening” au fost achiziționate de industriașul american Henry Clay Frick în 1914 și au rămas în Statele Unite de atunci, potrivit The Guardian.

Tablourile sunt împrumutate pentru prima dată de Colecția Frick din New York și vor fi expuse ca parte a expoziției „Turner on Tour” de la National Gallery.

Porturile, locuri de tranziție în pictura lui Turner

Pictate la mijlocul anilor 1820, lucrările reflectă fascinația lui Turner pentru porturi ca locuri dinamice, de tranziție, reprezentate atât în ​​ulei, cât și în acuarelă de-a lungul carierei sale. El a călătorit în Europa, desenând în caiete de schițe și producând picturi din ele în atelierul său din Anglia.

Turner a vizitat portul francez de pescari Dieppe, în Normandia, de două ori la începutul anilor 1820, înainte de a picta „Harbour of Dieppe: Changement de Domicile” în atelierul din Londra.

Ambele picturi au fost expuse la Academia Regală în anii 1820. Aproape un secol mai târziu, au fost expuse la Galeria Knoedler din New York, după care au fost cumpărate de Frick.

„Scenele glorioase de mare și port ale lui Turner din Colecția Frick ajung, printr-un set de circumstanțe speciale, la Londra pentru o expoziție fără precedent la National Gallery. Le sunt enorm de recunoscător prietenilor noștri de la Frick pentru că ne-au împrumutat capodoperele”, a spus Gabriele Finaldi, director al National Gallery.

Moștenirea lui Turner

Turner a fost ales membru asociat al Academiei Regale la vârsta de 24 de ani. A fost apreciat de contemporanii săi și atacat de critici, în special pentru lucrările sale târzii, mai abstracte și experimentale. Până a murit de holeră, la vârsta de 76 de ani, era un om bogat. El a lăsat moștenire o mare parte din munca sa națiunii, iar majoritatea picturilor sunt acum la Tate Britain.

„Turner on Tour” este una dintre cele trei expoziții de la National Gallery care prezintă picturi rar împrumutate de la instituții americane. Va fi  deschisă din noiembrie 2022 până în februarie 2023.

Credit foto: National Gallery

Citiți și: Pictura „The Blue Boy”, expusă la The National Gallery, la un secol de la ultima sa prezentare în Marea Britanie