Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tânărul sculptor Julien Creuzet va reprezenta Franța la Bienala de Artă de la Veneția 2024
bienala de arta, pavilion central

Tânărul sculptor Julien Creuzet va reprezenta Franța la Bienala de Artă de la Veneția 2024

Julien Creuzet, tânăr sculptor în plină ascensiune, va reprezenta Franța la Bienala de Artă de la Veneția din 2024.

Acesta este al doilea pavilion național anunțat pentru viitoarea ediție a celui mai mare festival de artă din lume, a cărui ediție din 2022  s-a încheiat pe 27 noiembrie. La începutul acestei săptămâni, Estonia a dezvăluit că Edith Karlson va realiza pavilionul țării.

Creuzet produce adesea împletiri din metal, plastic și frânghie care sunt asociate cu titluri lungi ce fac aluzie la migrațiile din Caraibe. Materialele pe care le folosește sunt adesea găsite de el însuși și amintesc de deșeurile care ajung la țărm.

Născut în Le Blanc Mesnil (Franța), Creuzet a fost crescut în Martinica și și-a descris lucrările ca fiind o încercare de a lupta cu complexele identității sale franco-caribiene. În prezent, el locuiește în Montreuil, o suburbie a Parisului.

Franța, reprezentată prima dată de un artist de origine caraibiană

Niciodată până acum pavilionul francez nu a fost reprezentat de un artist franco-caraibian. Pavilionul său urmează celui din 2022 a lui Zineb Sedira, prima artistă de origine algeriană care a reprezentat Franța. Ea a primit o mențiune specială din partea juriului Bienalei de la Veneția.

Luate împreună, cele două pavilioane semnalează o nouă direcție pentru Pavilionul Franței, una dintre cele mai vizionate expoziții naționale de la Bienală.

Creuzet a câștigat recent premiul Étant Donnés Prize, în valoare de 20.000 de dolari, care este acordat unui artist francez care expune la Art Basel Miami Beach. În 2021, Creuzet a fost nominalizat pentru Prix Marcel Duchamp, cel mai important premiu de artă din Franța.

Ministerul român al Culturii, care se ocupă de selecția proiectelor ce reprezintă țara noastră la bienalele de artă și arhitectură de la Veneția, nu a făcut încă anunțul pentru concursul de proiecte.

Cea mai recentă ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia s-a încheiat pe 27 noiembrie 2022 și a înregistrat un record de participare, cu peste 800.000 de bilete vândute.