Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Estonia, prima țară care a dezvăluit detalii despre pavilionul său de la Bienala de Artă de la Veneția 2024
Veneţia

Estonia, prima țară care a dezvăluit detalii despre pavilionul său de la Bienala de Artă de la Veneția 2024

Estonia este prima țară care a dezvăluit detalii despre pavilionul său de la Bienala de Artă de la Veneția din 2024, când va avea loc a 60-a ediție.

Artista Edith Karlson va reprezenta țara, al cărei pavilion a fost comandat în acest an de Maria Arusoo, directoarea Centrului Estonian de Artă Contemporană din Tallinn.

Pavilionul lui Karlson nu are încă un titlu, deși în anunțul său este precizat că se va baza pe expoziția ei din 2021 de la Muzeul de Artă Contemporană din Estonia, ale cărui trei etaje le-a transformat într-un mediu menit să încurajeze o formă alternativă de existență. Pavilionul va fi imersiv și va oferi vizitatorilor ocazia de a participa.

Lucrările ei din trecut s-au concentrat pe relația dintre oameni și mediu, animalele acționând ca figuri alegorice.

„Mi-ar plăcea să nu construiesc un spațiu de galerie cu obiecte de artă contemporană”, a spus Karlson, citează artnews.com. „Lumea este o nenorocire și noi, oamenii, am făcut-o. Nu există nicio scăpare din această situație. Nu există iluzii, ci doar drame. Nimic nu se va schimba vreodată, iar acest lucru este deopotrivă tragic și comic, serios și rizibil, terifiant ca naiba și amuzant ca un circ. Cred că treaba mea ca artist este să creez spații în care să evoc fanteziile spectatorului, pentru că cele mai puternice drame se află în capul nostru”.

Niciun alt pavilion nu a fost anunțat pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2024. Expoziția principală nu are încă un curator. Aceasta și pavilioanele naționale sunt separate, însă unele țări fac încercări pentru ca artiștii lor să răspundă temelor regăsite în expoziția centrală.

Ministerul român al Culturii, care se ocupă de selecția proiectelor ce reprezintă țara noastră la bienalele de artă și arhitectură de la Veneția, nu a emis încă anunțul pentru concursul de proiecte.

Cea mai recentă ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia s-a încheiat pe 27 noiembrie 2022 și a înregistrat un record de participare, cu peste 800.000 de bilete vândute.