Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  L1 Studios, spațiu nou la Atelierele Malmaison, inaugurat cu un târg de obiecte folosite
targ l1 2023 cover

L1 Studios, spațiu nou la Atelierele Malmaison, inaugurat cu un târg de obiecte folosite

Noul spațiu pentru artă contemporană L1 de la Atelierele Malmaison va fi deschis cu Târgul de obiecte folosite care va avea loc  în zilele de 29 și 30 aprilie, între orele 14:00 și 20:00.

L1 este un spațiu colaborativ multifuncțional și multidisciplinar dedicat susținerii artistelor și artiștilor contemporani. Spațiul găzduiește la etajul 1 al Atelierelor Malmaison studiouri de producție artistică, deschise pentru vizitare numai cu ocazia unor evenimente speciale sau cu programare pentru persoane și grupuri din domeniu.

Târgul este un eveniment de strângere de fonduri care are rolul de a sprijinii prezența comunității în spațiu și care promovează, în același timp, o formă de economie circulară.

Haine, pantofi, cărți, discuri, casete, aparate foto, bibelouri și multe alte obiecte folosite de artistele și artiștii de la L1 așteaptă publicul larg din București pe durata celor două zile. O mare parte dintre obiectele de la târg vor putea fi luate acasă gratuit, însă comunitatea nu poate gestiona donații de obiecte din partea publicului.

Sprijin pentru artiști și artiste

Atelierele Malmaison, inițiativa demarată în 2020 la etajul 1 al clădirii Malmaison de Asociația MATKA împreună cu un grup eterogen de artiste și artiști, este în prezent un spațiu care găzduiește studiouri de artist, săli de repetiții, spații de proiecte și galerii de artă pe 2 etaje ale corpului B și în alte spații de la parterul clădirii și din construcțiile adiacente din curte.

Clădirea de pe Calea Plevnei 137C, proprietatea companiei cu capital majoritar de stat IPROCHIM SA, reprezintă astăzi una dintre principalele atracții culturale din București și unul dintre cele mai semnificative demersuri de felul său din țară. Malmaison acomodează sub același acoperiș diferite viziuni, interese și colective, care îi asigură eterogenitatea și permit coagularea unor obiective comune la nivel sectorial, dar și ale unora specifice la nivel de comunități de afinitate.

L1 Studios este un spațiu comunitar și colaborativ care s-a format natural în contextul de la Malmaison prin identificarea unor valori comune împărtășite de marea parte a rezidenților activi la etajul 1 al Atelierelor.

Principalul obiectiv al L1 este să se dezvolte într-o infrastructură de sprijin stabilă pe termen lung pentru artistele și artiștii care își desfășoară activitatea în spațiu. Asemenea intenții presupun eforturi considerabile și necesită susținere publică pentru menținerea spațiilor de lucru la un preț accesibil.

Colectivul L1 urmărește să dezvolte o serie de practici colaborative care să-i asigure sustenabilitatea. Prin programe și evenimente culturale, L1 dorește să construiască o conexiune apropiată între public și arta contemporană care să contribuie la o mai bună înțelegere a practicilor actuale ale creatoarelor și creatorilor săi și la extinderea comunității de persoane interesate de artă.