Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „The Currency” – Artistul Damien Hirst a ars o mie de lucrări la galeria sa din Londra
damien hirst

„The Currency” – Artistul Damien Hirst a ars o mie de lucrări la galeria sa din Londra

Artistul britanic Damien Hirst a ars la galeria sa Newport Street din Londra o mie de lucrări, ca parte a proiectului „The Currency”.

Hirts a emis 10.000 de NFT-uri, fiecare legat de un mic tablou cu puncte pe hârtie, și le-a vândut pentru 2.000 de dolari fiecare.

Le-a dat cumpărătorilor de ales: păstrează NFT-ul sau variantă fizică a lucrării. În funcție de alegere, cealaltă urma să fie distrusă. Puțin mai mult de jumătate au păstrat varianta fizică a lucrărilor.

„Pentru mine nu există pariu, e doar artă”, a declarat el pentru BBC News. Hirst a explicat apoi pentru CNN: „Multă lume crede că ard artă de milioane de dolari, dar nu e așa. Finalizez transformarea acestor lucrări fizice în NFT arzând versiunile fizice”.

Damien Hirst, în vârstă de 57 de ani, a fost unul dintre tinerii artiști britanici – alături de Tracey Emin, Gavin Turk și Sam Taylor-Johnson (fostul Sam Taylor-Wood) – care au dominat lumea artei din Marea Britanie în anii 1990. A fost susținut de mogulul din publicitate Charles Saatchi, a produs o serie de lucrări de artă în care animalele moarte, unele dintre ele disecate – inclusiv un rechin, o oaie și o vacă – au fost păstrate în formaldehidă.

Hirst a fost cel mai bogat artist din Marea Britanie în 2020, cu o valoare netă de peste 315 milioane de lire sterline.