Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  The Domino Effect 3, la Gaep – Șase artiști ai galeriei invită în expoziție alți șase artiști
gaep the domino effect 3 mihai platica 2022

The Domino Effect 3, la Gaep – Șase artiști ai galeriei invită în expoziție alți șase artiști

Răzvan Anton, Răzvan Botiș, Vlatka Horvat, Kristina Horvat Blažinović, Alina Manolache, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Diogo Pimentão, Mihai Plătică, Mihai Șovăială, Marko Tadić și Ignacio Uriarte expun la galeria bucureșteană Gaep în perioada 25 noiembrie 2022 – 28 ianuarie 2023.

Gaep prezintă „The Domino Effect 3”, o expoziție care aduce laolaltă șase artiști reprezentați de galerie și șase artiști invitați de aceștia: Răzvan Anton → Mihai Șovăială; Vlatka Horvat → Kristina Horvat Blažinović; Sebastian Moldovan → Alina Manolache; Damir Očko → Marko Tadić; Mihai Plătică → Răzvan Botiș; Ignacio Uriarte → Diogo Pimentão.

Articulată în jurul ideilor de afinitate și conexiune, ea se adaugă celor două expoziții anterioare – „The Domino Effect” (2020) și „The Domino Effect 2” (2021) – care au creat o reacție în lanț între artiști, încurajând dialogul și schimbul colaborativ.

Vernisajul va avea loc pe 25 noiembrie, între orele 18:00 și 21:00.

Dialog între artiști

Ideea unei expoziții care să rezulte din comunicarea între artiști și din deciziile cumulate ale acestora privind conținutul s-a născut în timpul pandemiei, dintr-un impuls de reevaluare a noțiunii de conexiune. Astfel, în 2020, pentru „The Domino Effect”, fiecare artist reprezentat de Gaep a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică. Respingând modelul clasic al unei prezentări tematice și al unei selecții de lucrări realizate de un curator sau de galerie, expoziția a propus un alt mod de a acționa, cu scopul de a stimula dialogul între artiști.

Anul trecut, ordinea alfabetică a fost înlocuită cu o succesiune aleatorie de nume, generată de un algoritm online, dar mecanismul a rămas același: fiecare artist a selectat o lucrare de la un alt artist al galeriei, până când cercul s-a închis. „The Domino Effect 2” a prezentat rezultatele acestei concatenări de alegeri.

„The Domino Effect 3” se extinde dincolo de portofoliul de artiști reprezentați de Gaep, oferind posibilitatea unor noi conversații și descoperiri. Șase dintre artiștii galeriei – Răzvan Anton, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Mihai Plătică și Ignacio Uriarte – au invitat alți șase artiști, care nu au mai expus vreodată la Gaep – Răzvan Botiș, Kristina Horvat Blažinović, Alina Manolache, Diogo Pimentão, Mihai Șovăială și Marko Tadić – să li se alăture în această expoziție de grup.

12 artiști, 12 practici diferite

Contribuțiile artiștilor acoperă o varietate de medii, metodologii și preocupări, dar între ele se dezvăluie în mod constant legături conceptuale sau formale neașteptate.

Dacă Mihai Plătică împrumută o metodă din spectroscopia astronomică și fotografiază un peisaj printr-o rețea de difracție pentru a surprinde complexitatea din jurul nostru într-un mod analitic, Alina Manolache imaginează în filmul „3 Dialogues About the Future” conversații meditative, aproape poetice, purtate de roboți despre oameni.

gaep the domino effect 3 alina manolache 2022

Alina Manolache, „3 Dialogues About the Future”, 2022

Lucrările lui Răzvan Anton și Marko Tadić din expoziție au ca punct de plecare arhive de fotografie sau colecții de imagini găsite, dar în timp ce primul reflectează asupra memoriei, recurgând la tehnica heliografiei, cel de-al doilea suprapune, prin intervenții picturale, o proiecție despre viitor pe o imagine din trecut.

Mihai Șovăială face un studiu asupra izolației termice în arhitectura locală prin fotografii care fac trimitere la transformările urbane din România ultimelor două decenii. Fotografiile Vlatkăi Horvat din expoziție înfățișează tentativele unui personaj feminin de ascundere în oraș  – încercări de performare a absenței –, în timp ce în acuarelele Kristinei Horvat Blažinović, corpul feminin și natura fuzionează.

Vizitatorii vor mai descoperi două abordări ale desenului, la Ignacio Uriarte și Diogo Pimentão, care scot acest mediu artistic din limitele tradiționale, precum și forme sculpturale diverse, din lut la Răzvan Botiș, pastă de hârtie la Sebastian Moldovan, și un mix de materiale convenționale și elemente precum bijuterii și produse de make-up, cristalizate în „cocktailurile” lui Damir Očko.

Credite imagini: Mihai Plătică, „Stray Light on a Diffraction Grating Landscape”, 2022, print inkjet pe Hahnemühle Photo Rag Satin, 33 x 31.5 x 10 cm (înrămat); prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep.

Alina Manolache, „3 Dialogues About the Future”, 2022, video 4k, sunet stereo, durată: 14’; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep.